Keinoja kosketuksen kaipuuseen sinkuille

Sinkku halaamassa puuta kosketuksen kaipuuta helpottaakseen.

Kosketuksen kaipuuta voi helpottaa hiukan koskettamalla itseään. Voit silittää toista käsivartta tai reittä, tai voit kietoa käsivarret ympärillesi. Liikunta lisää hyvänolon tunnetta. Yhdessä laulaminen toisten kanssa lisää oksitosiinin eritystä ja edesauttaa hyvinvointia. Voit kokeilla laulamista ystävien kanssa videon välityksellä tai voitte kajauttaa reippaasti puistossa.

Moni on löytänyt lohtua luonnon asioiden koskettamisesta: puiden halaamisesta, kämmenten painamisesta sammaliin tai kasvimaahommista. Myös kivien koskettelu voi rauhoittaa. Kallio voi tuntua maadoittavalta ja rauhoittavalta. Veden kosketus on erityisen tehokas.

Voit kysyä tutulta koiranomistajalta koiraa hoitoon, jos et halua hankkia omaa lemmikkiä. Ratsastuskoulut toimivat myös korona-aikaan. Kotieläintilalla voi päästä silittelemään maatalon eläimiä.

Joitain ihmisiä auttaa ASMR-äänitteiden kuunteleminen. Autonomous sensory meridian response tarkoittaa fyysistä kihelmöinnin tunnetta. Se alkaa päänahasta ja siirtyy alaspäin selkärankaa pitkin. Kaikki eivät koe ASMR-ilmiötä, toiset kokevat sen voimakkaasti. Joillekin se aiheuttaa vahvaa mielihyvää. ASMR-äänitteitä löytyy esimerkiksi Spotifysta ja YouTubesta. Niitä kuunnellaan kuulokkeilla. Äänitteissä on hyvin hiljaista supinaa, rapsuttelua, hankaamista, rapistelua ja muita arjen ääniä, jotka laukaisevat joissain ihmisissä voimakkaan fyysisiä tuntemuksia.

Kapistuksia kosketukseen

Itsesi paijaamisen lisäksi voit kokeilla itsehierontaa. Voit hieroa itseäsi esimerkiksi jadekammalla tai faskiapallolla. Pallo laitetaan selän ja seinän väliin ja hierotaan selkää. Mutjutin on suunniteltu itsehierontavälineeksi. Se on pieni muovinen, litteä esine, jossa on erilaisia reunoja. Sekä faskiapallo että mutjutin hoitavat jännittyneitä lihaskalvoja. Voit käyttää myös tennispalloa.

Itsehieronnassa voi tehdä samalla ihonkuorinnan. Siihen riittää fariinisokeri, mutta kosmetiikkaliikkeissä on saatavilla myös kuorivia voiteita. Jotkut hyödyntävät kuorinnassa kertaalleen käytettyjä kahvinporoja. Kuivakuorinnassa ihoa jynssätään karkealla harjalla, merikurkulla tai sienellä.

Itsehierontaan löytyy netistä lukuisia opetusvideoita.

Tanssiminen laittaa mielihyvähormonit oksitosiinin ja dopamiinin liikkeelle. Laita suosikkimusiikkia soimaan ja tanssi vaistonvaraisesti, miettimättä liikaa. Anna jalkojen viedä ja kehon liikkua vapaasti.

Painopeitoista on tullut suosittuja korona-aikaan. Painopeiton paino riippuu nukkujan painosta, paras paino on 5–10 prosenttia käyttäjän painosta. Peiton sisällä oli pieniä lasikuulia, sen paino rauhoittaa ja rentouttaa. Terapiavälineitä myyvistä liikkeistä saa myös painotyynyjä ja lapsille tarkoitettuja painopehmoleluja. Kolmikiloinen pehmokoira tuntuu mukavalta sylissä.

Moni on hankkinut ison pehmolelun koronakaveriksi. Jättipehmoissa on silkkisen pehmeää karvaa ja niitä on rauhoittavaa halia nukkumaan mennessä. Jotkut kääriytyvät tiukasti vilttiin melkein kapalotyyliin.

Kosketusvajetta voi hoitaa myös manikyyrillä tai pedikyyrillä. Varsinkin jalkahoidossa turvavälin säilyttäminen on helppoa. Jalkojen huoltamisesta on hyötyä muutenkin. Säännöllinen jalkahoito poistaa ja ehkäisee kovettumia.

Omaa kivaa

Itsensä koskettamista voi tietenkin harjoittaa myös itsetyydytyksellä. Yksi korona-ajan hyviä puolia on, että miesten seksivälineet ovat viimein alkaneet tulla hyväksytyiksi. Keinovaginat ovat kehittyneet viime vuosina ja markkinoille on tullut mitä erilaisempia malleja. Uuden sukupolven keinovaginoissa on sisällä nystyröitä ja juomuja, jotka lisäävät nautintoa. Joissain malleissa on imuttava alipaine. Joissakin masturbaattorimalleissa on sekä emättimen että anuksen aukko. Miehistä pitäville miehille on omat masturbaattorinsa.

Poikkeusaika on lisännyt seksivälineiden nettimyyntiä ja uusia malleja tulee markkinoille jatkuvasti. Huono puoli on hinta. Itsetyydytystä voi kuitenkin hyvin harjoittaa ilman, että kaapit pursuilevat välineitä. Toisaalta seksivälineisiin satsaaminen kannattaa, sillä ne on valmistettu turvallisista materiaaleista ja suunniteltu juuri siihen käyttöön.

Myönteistä mieltä

Jotkut ovat löytäneet helpotusta ihonälkään meditaation avulla, varsinkin jos siihen yhdistyy rentouttavia hengitystekniikoita. Opetusvideoita löytyy esimerkiksi YouTubesta ja saatavilla on myös ilmaisia sovelluksia. Myös joogaan kuuluvat rentouttavat asanat voivat auttaa.

Vaikka kosketus on ihmisolennoille tärkeää, kosketuksen puuttuminen ei tuhoa. Kaikki, mikä auttaa löytämään mielenrauhan ja rentoutumaan, vaikuttaa myönteisesti.

Ajattele positiivisesti: on oikeastaan hyvä huomata, miten tärkeää kosketus on. Ennen koronaa oli itsestään selvää, että Esteri-täti halaa aina sukujuhlissa tai että siskonlapset haluavat käyttää enoaan kiipeilypuuna. Poikkeusaika opettaa arvostamaan erilaisia kosketuksia.

Koskettaminen on tärkeää.

Kosketuksen kaipuuseen lääkettä voi etsiä Treffit24-palvelusta. Kun etäaika alkaa olla ohi, kosketusta kaivataan erityisen paljon.

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash