Itsetunto ja parisuhde: pitääkö itseään rakastaa ennen Sitä Oikeaa?

Kun sinkku etsii kumppania tosissaan, neuvoja satelee. Ehkä suosituin niistä kuuluu: Ennen kuin voi rakastaa toista ihmistä, pitää rakastaa itseään. Kumma kyllä, kukaan ei vaadi samaa niiltä, jotka elävät suhteessa!

Nainen tuntee itsensä riittämättömäksi parisuhteeseen.

Sinkkuja neuvotaan harrastamaan henkistä kasvua, käsittelemään menneisyyttään ja tulemaan sinuiksi itsensä kanssa. Ennen kuin voi tavata Sen Oikean, pitäisi siivota luurangot kaapista ja lepakot vintistä. Pitääkö siis ensin viilata itsensä täydelliseksi, jos haaveilee rakkaudesta ja seurustelusta?

Ennen kuin voi rakastaa toista ihmistä, pitää rakastaa itseään kuulostaa aika järeältä vaatimukselta, sillä ihminen on sosiaalinen olento, kehitymme vuorovaikutuksessa lajitoveriemme kanssa. Sehän on yksi rakastumisen ja seurustelun hienoimmista puolista: kun jakaa elämänsä toisen kanssa, muuttuu ja kehittyy vähän väkisin.

Ennen kuin voi tavata Sen Oikean, pitäisi siivota luurangot kaapista ja lepakot vintistä.

Itseään ei voi alkaa rakastaa sormia napsauttamalla. Jos itsensä rakastaminen tuntuu painavalta vaatimukselta voit aloittaa siitä, että hyväksyt itsesi. Siinä taas auttaa itsensä tunteminen. Eron myötä moni huomaa, ettei oikeastaan ole varma, kuka on. Muutkin suuret kriisit, esimerkiksi läheisen sairastuminen tai potkut työpaikasta, voi saada miettimään, kuka on ja mitä elämältä haluaa.

Kirjoittamalla pääset tutustumaan syvällisesti itseesi

Hyvä keino itseensä tutustumisessa on kirjoittaminen. Voit aloittaa aamusivuilla. Aamusivut ovat luovuusguru Julia Cameronin kehittämä keino, jolla pöyhitään omia ajatuksia ja luovuutta. Aamusivut kirjoitetaan heti vuoteesta noustua. Ne kirjoitetaan aina käsin. Kirjoista yhdestä kolmeen liuskaa tekstiä, jossa ei tarvitse olla päätä tai häntää – kirjoita, mitä mieleen tulee. Piilotajunnasta saattaa nousta yllättäviä asioita.

Toinen keino on oman elämäntarinan kirjoittaminen. Voit kirjoittaa yksin tai hakeutua omaelämäkerrallisen kirjoittamisen kurssille. Kirjallisuusterapia on eräs terapian väline, jota voidaan käyttää myös varsinaisen terapian lisävälineenä. Koulutetut kirjallisuusterapeutit käyttävät sitä terapiavälineenä, mutta kaikille avoimissa ryhmissä voi tutustua itseensä kehityksellisen kirjallisuusterapian ryhmissä.

Voit kirjoittaa omasta elämästäsi myös yksin. Klassinen muistelmateos kulkee kronologisesti kehdosta hautaan. Toinen menetelmä on kirjoittaa tarinoita tai vinjettejä omasta elämästä. Voit valita tiettyjä aiheita: voit esimerkiksi kirjoittaa lapsuuden parhaasta ystävästä. Millainen ystävyyssuhde oli? Mitä se opetti ihmissuhteista?

Eräs keino päästä liikkeelle on kirjoittaa valokuvan pohjalta. Valitse kuvia elämäsi varrelta ja kerro, millaisia tunteita kuvaan liittyi. Millainen elämänvaihe se oli?

Omasta elämästä kirjoittaminen voi auttaa tunnistamaan ja sanoittamaan tunteita. Kirjoittamisen avulla voi olla mahdollista käsitellä vaikeita kokemuksia ja päästää niistä irti. Kaikkia omaan pöytälaatikkoon kirjoittaminen ei tyydytä, siksi moni kokee hedelmällisemmäksi kirjoittaa blogiin tai instagramiin. Silloin mukana on myös vuorovaikutus muiden kanssa.

Omaelämäkerrallisen kirjoittamisen ei tarvitse rajoittua proosaan. Elämänkokemukset voivat taipua runoksi. Omasta elämästä voi kirjoittaa muillakin tavoin: kiitollisuuspäiväkirja auttaa löytämään elämästä hyviä asioita. Voit joko kirjoittaa tämänhetkisestä arjesta tai miettiä, mistä olet tähänastisessa elämässäsi kiitollinen.

Mies istuu portailla ja unelmoi kumppanista.

Kolme tehtävää, joiden avulla pääset alkuun

1 Teemat: mitä sinulle mieleen aiheista ikävä, suru, ilo tai raivo? Millaisessa tilanteessa olet tuntenut musertavaa ikävää, entä puhdasta iloa?

2 Ensimmäiset kokemukset: Millainen oli ensimmäinen koulupäiväsi? Menitkö kouluun intoa puhkuen, vai pelokkaana ja arkana? Millainen oli ensisuudelmasi? Entä ensimmäinen työpaikka?

3 Lapsuudenperhe: Millaisen suhdemallin näin lapsuudenperheessäsi? Ovatko omat seurustelusuhteesi muistuttaneet sitä?

Itsetuntemukseen on myös saatavilla erilaisia työ- ja tehtäväkirjoja. Voit esimerkiksi perehtyä tunnelukkoihin ja kirjoittaa omien tulostesi pohjalta. Millaisissa tilanteissa elämässäsi tunnelukot ovat tulleet esiin? Työkirjoja on saatavilla erilaisilla teemoilla kuten tunneäly, intuitio, stressinhallinta tai itsensä johtaminen. Henkiseen kasvuun ja hengellisyyteen liittyviä työkirjoja löytyy myös.

Lisätietoja: kirjallisuusterapia.net

Toivottavasti vinkeistä on apua. Oli oma itsetuntemuksesi vielä lapsenkengissä tai jo suorastaan täydellisyyden ilmentymä, tervetuloa etsimään itselle sopivaa seuraa suomalaiseen Treffit24:ään juuri sellaisena kuin olet! <3

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Canva