Onko puumia olemassa?

”Puuma on iltapäivälehtien keksimä ilmiö, ei niitä oikeasti ole olemassa!” julistaa mieshenkilö sinkkujen keskusteluryhmässä. Hän ei ainakaan ole ikinä tavannut nuorta miestä, joka haluaisi muhinoida vanhemman naisen kanssa, hän julistaa.

Mies ojentaa vanhemmalle naiselle kukkakimpun. Nainen on iäkkäämpi puuma.

Puuma-ilmiö tupsahti mediaan runsas vuosikymmen sitten. Vuonna 2012 Stig lauloi Sun uumastas humallun,/mä tahdon olla kanssa sun./Mä tahdon kanssas viettää tämän yön biisissä Puumaa mä metsästän. Iltapäivälehdet ihastuivat ajatukseen itsenäisestä varttuneesta naisesta, jolla on sängyssään uusi nuori mies joka yö.

Puumasta tulee mieleen Demi Mooren ja Ashton Mooren avioliitto tai sarja Cougar Town, jossa Frendien Courteney Cox metsästi ”puumanpentuja”. Ja on sitä osattu ennenkin: klassikkoleffassa Miehuuskoe Anne Bancroftin esittämä varakas vaimoihminen vamppaa Dustin Hoffmanin esittämän epävarman nuorukaisen. Samoihin aikoihin kotimainen leffa Kuuma kissa? kuvasi naisopettajan ja lukiolaispojan suhdetta.

Tutkimus: 34 % yli nelikymppisistä naisista deittaillut nuorempia miehiä

Onko puumia sitten oikeasti olemassa? Walesin yliopiston tutkija Michael Dunn pitää koko juttua myyttinä. Dunn tutki peräti 22 400 deitti-ilmoitusta Yhdysvalloista, Euroopasta, Australiasta ja Japanista. Lähes kaikki naiset etsivät ikäistään seuraa. Tutkija sai välittömästi kritiikkiä niskaansa, syytettiinpä häntä naisvihastakin. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan 34 prosenttia yli nelikymppisistä naisista on deittaillut nuorempia miehiä.

Dunnin tutkimus ei ota huomioon sitä, että yli nelikymppiset naiset voivat päätyä yhteen nuorempien miesten kanssa, vaikka eivät profiilinsa mukaan etsisi nuorempaa seuraa. Keski-iän lähestyessä seurustelukumppanin löytymisestä tulee vaikeampaa. Keski-ikäisillä miehillä saattaa olla toiveissa nuorempi kumppani – varsinkin, jos lapsia ei vielä ole ja vauvakuume vaivaa!

Kypsä, villi ja vapaa puumainainen rannalla makoilemassa hiekassa.

Kypsä nainen saattaa etsiä samanikäistä, mutta kelpuuttaa silti nuoremman miehen FWB-suhteeseen, jossa on ystävyyttä ja seksiä. Nuorilla miehillä taas on omat syynsä suosia kypsiä naisia. Keski-ikäinen nainen ei oleta miehen maksavan jokaista kupposta, hänellä on kokemusta seksistä, ja hän on usein jättänyt taakseen nuoruuteen kuuluvan epävarmuuden omasta ulkonäöstä. Ja onhan kypsillä naisilla myös elämänkokemusta.

Osalle nuorista miehistä on vaikeaa löytää edes seksiseuraa oman ikäisistä, seurustelukumppanista puhumattakaan. Ujous, ulkonäkö tai tulotaso eivät ehkä tyydytä saman ikäisiä naisia. Voi olla, että nuori mies saa keski-ikäiseltä naiselta erilaista huomiota ja arvostusta kuin oman ikäisiltä. Keski-ikäinen nainen on nähnyt elämää, eikä hätkähdä pienistä.

Voi olla, että nuori mies saa keski-ikäiseltä naiselta erilaista huomiota ja arvostusta kuin oman ikäisiltä. Keski-ikäinen nainen on nähnyt elämää, eikä hätkähdä pienistä.

Onko puumia olemassa – on!

Jotkut selittävät ilmiön biologialla: sanotaan, että miehet ovat seksuaalisesti aktiivisimpia parikymppisinä ja naiset nelikymppisinä, joten nuori mies ja kypsä nainen ovat sängyssä samalla aallonpituudella. Aina ei kuitenkaan ole kysymys vain seksistä, vaan nuoren miehen ja kypsän naisen välillä voi olla aitoa rakkautta, aivan kuten nuoren naisen ja vanhemman miehen välillä. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vaimo Brigitte on 24 vuotta vanhempi. Tina Turnerin mies Erwin Bach on 16 vuotta nuorempi ja Joan Collinsin mies Percy Gibson peräti 32 vuotta nuorempi. Ja Cherin miesystävistä 11 kappaletta on ollut häntä nuorempaa vuosikertaa!

Puumat eivät ehkä ole niin yleisiä kuin mediassa on annettu ymmärtää, mutta ilmiö on todellinen. Asenteet ovat avartuneet ja erilaiset suhdemuodot tulleet sallituiksi. Kaikki puumat eivät tietysti ole sinkkunaisia, osa elää avoimessa suhteessa, ja aina on niitäkin, jotka pettävät kumppanin selän takana. Kun puumista laaditaan tilastoja deitti-ilmoitusten perusteella, he jäävät näkymättömiin. Todelliset puumanmetsästäjät kärkkyvät saalistaan kaupungin yössä.

Tietyssä mielessä kyse on tasa-arvosta. Jo pitkään on ollut rokkarimiehiä, jotka vanhenevat, mutta heidän tyttöystävänsä vain nuorentuvat. Madonnalla ja hänen nykyisellä poikaystävällään Ashlamalik Williamsilla on ikäeroa 36 vuotta. Edellisen poikaystävän Timor Steffensin kanssa ikäeroa oli 30 vuotta.

Rakkaus ei katso ikää!

Tervetuloa Treffit24:ään metsästämään sitä oikeaa!

Teksti: Laura Honkasalo

Kuvat: Canva