Miksi aloitteen tekeminen on naisille vaikeaa?

Deittailumaailmassa tuntuu edelleen olevan vallalla käsitys, että heteroparien kohdalla aloitteen tekeminen jää useimmiten miehen kontolle. Onko asia näin? Kysyimme asiasta Treffit24-nettideittailijoilta, ja 885 miestä ja 511 naista jakoivat ajatuksensa aiheesta. Kyselyn tulokset ja kerrotut kokemukset olivat sangen mielenkiintoisia ja paljastivat paljon samoja koettuja epävarmuuksia.

Miehet kokevat, että aloitteen tekeminen on heidän vastuullaan

Kartoitimme aluksi yleisfiiliksiä siitä, kumman sukupuolen edustaja aloitteet yleensä tekee. Miesvastaajista jopa 73 % kokevat olevansa aktiivisempia osapuolia, ja vain 3 %:n kokemuksen mukaan naiset tekevät yleensä aloitteet. Hieman yli puolet naisvastaajista kokevat miesten tekevän yleensä aloitteet, mutta vajaa kolmannes vastaajista ajattelevat molempien sukupuolien olevan asiassa yhtä aktiivisia.

Naiset jäävät usein odottamaan kiinnostavan tyypin lähestymistä

Deittailijoilta kysyttiin, kuinka he toimivat törmätessään Treffeissä kiinnostavaan profiiliin. Minkäänlaista aloitetta ei tee 6 % miesvastaajista ja 12 % naisvastaajista. Naiset laittavat miehiä useammin flirttiä tai virtuaalilahjaa jään rikkomiseksi, ja jäävät myös useammin odottamaan miehen lähestymistä ennen kuin itse mahdollisesti toimivat asiassa.  Selkeä ero löytyy kynnyksessä viestittelyyn: naisista reilu kolmasosa kirjoittaa heti potentiaaliselle tyypille, kun taas miehistä 56 % tekee saman.

Esteenä aloitteen teolle usein oma epävarmuus tai uskalluksen puute

Miksi kiinnostavienkaan ihmisten kohdalla aloitetta ei tehdä? Epävarmuus ja uskalluksen puute nousee vastauksissa yhtenä syynä esiin 33 % miehistä ja 30 % naisista.

Naiset perustelevat asiaa mm. näin:

Olen vähän skeptinen ihmisten suhteen, ja sen mitä minulta odotetaan.

En halua olla liian tyrkky.

Koen olevani ruma.

Pelkään tulevani torjutuksi tai että olen liian innokas.

Liian vähän tietoa miehen profiilissa tai sitten joku tiukka kriteeri miehen toiveissa.

Jos saa pakit ja ilkeää kommentointia perään.

Miehet usein niin sporttisia omien sanojen mukaan, ettei heitä ehkä kiinnosta tällainen ei hyper-urheilija, sitten jätän kirjoittamatta kokonaan.

Tuntuu, että jos itse tekee aloitteen, mies ei ole kiinnostunut. Metsästäjä-mentaliteetti vaivaa heitä edelleen.

Miehiltä saimme epävarmuuteen ja uskalluksen puutteeseen mm. seuraavia kommentteja:

En halua tulla aina torjutuksi!

En ole aina varma, täytänkö naisen kriteerit.

Kun ei ole pinkka kunnossa. Naisille raha tärkein nykyään.

En osaa tarkalleen. Helppo tervehtiä mutta hankala jatkaa.

Ulkonäkö ei itsellä riitä.

Täytyisi erottua viestillä massasta, mikä ei ole helppoa.

Naiset vastaavat aloitteisiini todella harvoin, mikä laskee motivaatiota tehdä aloitteita ylipäätään.

Epävarmuuteen johtavat syyt olivat sekä miesten että naisten vastauksissa hyvin samankaltaisia. Epäilykset siitä, vastaako toisen kriteereitä ja pelko pakeille nousivat hyvin usein esiin.

Joka neljäs nainen kokee, että aloitteen tekeminen on miehen vastuulla

Moni naisista kertoo, että kiinnostavankin profiilin kohdalla jättää lähestymisen miehen tehtäväksi. “Se vain on niin” tuntuu olevan yllättävänkin monen kanta asiaan: “lapsesta asti taottu selkärangan ytimeen saakka”, eräs naisista ilmaisi.

Muita syitä lähestymättä jättämiseen oli mm. se, että henkilö ei “kolahda” kuitenkaan tarpeeksi. 32 % miehistä ja naisista 26 % ajattelee näin. Monesti asiaa voisi kuitenkin parantaa kattavammat tiedot ja kuva profiilissa. Myös pitkä välimatka mainitaan monesti esteenä.  Muiksi syiksi mainitaan mm. ensimmäisen viestin kirjoittamisen vaikeutta, mahdollisesti varatuksi paljastuvia deittailijoita ja vaikutelmaa siitä, että ihminen ei ole parisuhteen etsimisessä tosissaan.

Miehet kokevat, että deittiviidakossa on vahvasti naisten markkinat

Sekä naiset että miehet pohtivat kyselyssä, miksi aloitteiden teko naisilla jää vähäiseksi. Monissa vastauksissa suhdaudutaan kyynisestikin vastakkaisen sukupuolen vaatimuksiin tai käyttäytymiseen. 

Miehet kokevat yleisesti, että suurimpia ongelmia ovat naisten syvään juurtuneet käsitykset miesten velvollisuudesta tehdä ensimmäinen siirto, mutta myös selkeä ylitarjonta kaksilahkeisista. Näin miehet mm. pohtivat:

Miehiltä tulevien viestien määrä. Ei ole tarvetta lähestyä.

Vanha roolimalli.

Pelko ja epäluulo, varsinkin jos ei kuvaa profiilissa.

Liian lyhyt esittely. Huonot kuvat.

Miehen ulkonäkö ja köyhyys.

Naisten vastauksissa korostuu erityisesti pelko pakkien saamisesta. Moni ajattelee, että minkäänlainen innostus koetaan kyseenalaisena. Myös miesten liian seksuaaliset viestit koetaan monesti ikävinä.

Profiilit, joista ei saa mitään kuvaa miehestä.

Se tuntuu luonnolliselta. Nainen haluaa miehen näkevän vaivaa vuokseen.

Miehet hakevat nuorempaa, kauniimpaa, fiksumpaa seuraa.

Kyynisyys: usko miehiin mennyt.

Kokemus on negatiivista. Lähtökohtaisesti miehet suhtautuu naisiin, jotka tekee aloitteen, ”helppoina”. Miesten mielestä naiset tarjoavat silloin itseään miehille, eli eivät ole kunnioituksen arvoisia.

Kun vastaus heti alkuun usein on, että oot kaunis ja nautitko seksistä…heti ekana vaan se yksi mielessä ja se ällöttää.

Miehet haluavat aloitteissa siirtää pallon naisille, naiset kokevat jo olevansa tarpeeksi aktiivisia

Naisvastaajista 47 % on tyytyväinen omaan aktiivisuuteensa deittaillessa. Päälle neljäsosa haluaisi ja aikoo tsempata aloitteenteossa, ja loput 27 % odottavat tulevaisuudessakin miesten tekevän ensimmäiset siirrot.

Miehistä ainoastaan 5 % kokevat tekevänsä aloitteet mielellään itse ja/tai ajattelevat naisten tekevän jo tarpeeksi aloitteita. 

Hyviäkin kokemuksia saatiin miehiltä naisten tekemistä aloitteista:

Oli jopa vähän imartelevaa… Rohkeutta vaan!

Ensin hän tykkäsi kuvastani, ja sitten tuli se kaikkien inhoama ”mitä kuuluu?” -kysymys. Vastasin tähän, ja tapailuun se johti.

Ihan sama resepti pätee kuin miehilläkin: asiallinen viesti, josta käy ilmi aito kiinnostus.

Exä (oltiin 5v naimisissa, 1 yhteinen lapsi) laitto vaan viestin ”Koska viet mut ulos syömään?” ilman mitään aikaisempia viestejä. Siitä se sitten lähti…

Joskus aikaa sitten. Ylipäänsä aloitteen teko tekee vaikutuksen.

Myös naiset muistelivat hyvään keskusteluun tai pidemmälle johtaneita alotteitaan:

Hyvin kirjoitetusta profiilista löytää usein jotain mukavaa sanottavaa. Joskus pelkkä tervehdys on tuonut jutun juurta.

Tein aloitteen ja seurustelimmekin sitten muutaman vuoden. Poimin hänen profiilistaan yhden harrastuksen ja kysyin siitä lisää.

Olen huomannut kiinnostavan persoonan ja kirjoittanut hänelle. Olen löytänyt monta kivaa ja mielenkiintoista tyyppiä joitten kanssa keskustelu on jatkunut kauan. Aina ei ”nappaa” tai haluamme eri asioita, mutta mitään ei saa jos ei uskalla. Pettymykset kuuluvat elämään. Ei muuta, kuin uutta matoa koukkuun.

Laita sinäkin rohkeasti kevään kunniaksi matoa koukkuun Treffit24:ssä! Ken tietää, mitä mahtavaa saatat löytää.

Teksti: Treffit24

Kuvat: Canva