Deittisanasto haltuun treffipalvelussa seikkaillessa

lonely woman using smartphone

Jokaisella alalla on omat sisäpiirin terminsä – niin myös deittailussa. Mitä ihmettä oudot sanat ja mystiset kirjainlyhenteet tarkoittavat?

Etsitään kumppania FWB-suhteeseen. Muukin kuin vanilja kiinnostaa. Jos deittiympyröihin astuu pitkän parisuhteen jälkeen voi tuntua, että profiileissa puhutaan vierasta kieltä. Niille, jotka ovat pyörineet kuvioissa pitkään tai olleet liikkeellä useamman kerran, termistö on usein täysin tuttua. Mikä ihmeen vanilja, jätskikioskilleko tuo haluaa? miettii noviisi.

Kirjainlyhenne FWB toistuu usein. Se tarkoittaa friends with benefits, eli etsinnässä on ystävä tietyin eduin. FWB-suhde ei ole sitoutunut seurustelusuhde, vaan nimensä mukaisesti kaverisuhde, johon kuuluu seksi. FWB-suhde eroaa irtoseksistä siten, että toinen on vakituinen seksikumppani. Moni sopii, ettei seksiä harrasteta muiden kanssa. Toisilla taas on avoin FWB-suhde. Riippuu ihan suhteen osapuolista, mitä FWB-juttuun kuuluu. Jotkut viettävät viikonloput yhdessä sarjoja katsoen, toiset tapaavat vain lihan ilojen merkeissä. Jotkut sopivat, että muita seksikumppaneita ei saa olla. Silloin voi käydä seksitautitesteissä ja jättää kondomin pois, jos molemmat saavat puhtaat paperit.

FWB-suhteen motiivina ei aina ole sitoutumiskammo. Yksinhuoltaja tai omaishoitaja voi tiedostaa, että elämään ei mahdu varsinainen seurustelusuhde. Jos satsaa täysillä työhön tai harrastukseen, väljempi suhde on parempi ratkaisu kuin täysipainoinen seurustelu.

FWB-suhteessa osapuolilla on yleensä jotain yhteistä, siis kaveruutta. Ehkä samanlainen leffamaku, jokin harrastus tai se, että molemmat ovat yksinhuoltajia, joilla ei aikaa perinteiselle suhteelle. FWB-suhteeseen kuuluu tietynlainen kemia, siihen kuuluu juttelua ja välittämistä. Panokaveria tavataan ihan vain seksin merkeissä. Jotkut käyttävät englanninkielistä termiä fuck buddy. Jos panokaverin kanssa ystävystyy, suhde voi liukua FWB-suhteen suuntaan. Ja joskus FWB-suhde kehittyy seurusteluksi. Se voi johtaa jopa avioliittoon.

Kirjainlyhenteet tulevat useimmiten englannin kielestä, sillä Yhdysvalloissa ollaan niihin kovin ihastuneita. NSA tarkoittaa no strings attached, eli tapailu ja seksi ei velvoita mihinkään. Jos tapaillaan säännöllisesti seksin merkeissä, jotkut puhuvat vakkarista. Varattu etsii vakkaria tarkoittaa siis, että varattu etsii kumppani vakituisiin seksitapaamisiin.

Ei seksiä kiitos!

Netissä moni etsii seksiä, mutta liikkeellä on myös aseksuaaleja. Heitä ei kiinnosta seksi tai se voi olla jopa vastenmielistä. Seksitön seurusutelusuhde voi olla haastavaa löytää. Jotkut tajuavat vasta suhteessa, että ovat tosiasiassa aseksuaaleja. Tällöin kumppanin kanssa voidaan sopia avoin suhde. Tämän profiilissa saattaa lukea aseksuaalin kanssa elävä etsii seksiseuraa.

Aromanttinen ei osaa tuntea romanttisia tunteita toista ihmistä kohtaan, eikä kaipaa suhdetta. Se ei tarkoita, että hän olisi tunteeton. Hän voi rakastaa omaisiaan ja omia lapsiaan, hän ei vain tunne romanttista rakkautta. Aromanttinen ei ole automaattisesti aseksuaali. Hän voi tuntea seksuaalista halua ja empatiaa, ja välittää toisesta – hän ei vain rakastu romanttisesti.

Ei ONS tarkoittaa ei yhdenillan juttuja (one night stands). 

Liukuva seksuaalisuus

Liukuvalla seksuaalisessa tarkoitetaan, että ihminen voi olla kiinnostunut seksuaalisesti kaikista sukupuolista. Hänelle tärkeintä on yksilö, ei sukupuoli. Biseksuaali tuntee vetoa sekä miehiin että naisiin. Panseksuaali voi tuntea seksuaalisia tunteita ketä vain kohtaan, sukupuolesta riippumatta. Biseksuaalisuus on yleensä helpompaa naisille kuin miehille, sillä miesten biseksuaalisuuteen liittyy vielä paljon ennakkoluuloja. Toisaalta lesbot saattavat vierastaa biseksuaalinaisia ja kuvitella, että nämä saattavat lähteä miehen matkaan, kun nainen alkaa kyllästyttää.
Demiseksuaali syttyy toisen persoonallisuudesta ja heille on oleellista, että suhteessa on välittämistä ja kiintymystä. He eivät tunne seksuaalista halua ilman henkistä yhteyttä. Sapioseksuaali innostuu älykkyydestä.

Emojien salaisuudet deittiviesteissä

Munakoiso symboloi penistä niin vahvasti, että harva enää käyttää sitä tarkoittamaan munakoisoa. Myös banaani voi tarkoittaa siitintä. Persikka voi symboloida takapuolta tai vulvaa, mutta sitä käytetään myös tarkoittamaan persikkaa. Vulvan symbolina käytetään myös voitonmerkkiä ja tacoa.

Sormista tehty ympyrä eli OK-emoji viittaa anaaliseksiin, osoittava sormi merkitsee sormeilua. Anaaliseksiin voi viitata myös suklaadonitsi ja banaani. Kieli viittaa cunnilingukseen eli vulvan nuolemiseen. Miehelle tehtävää suuseksiä eli fellatiota symboloi huuliemoji ja munakoiso. 

Herättikö deittitermistö ajatuksia tai saitko selvennystä kokemaasi viestittelyyn? Keskustele termeistä ja lyhenteistä täällä. Jatkamme aiheen parissa vielä ensi viikolla!

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Adobe Stock