Tiedätkö nämä seuranhakutermit deittipalvelussa?

Nainen ottaa deittisanaston haltuun seuranhakupalvelussa treffaillessa.

Viime viikolla kävimme läpi deittisanastoa ja tällä kertaa avaamme lisää treffipalvelussa esiintyviä lyhenteitä ja sanastoa. Myös niitä kinkyjä.

Moni kuvailee itseään profiilitekstissä erilaisista persoonallisuustesteistä poimituilla kirjainyhdistelmillä. Suosituin näistä lienee Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori. Indikaattori jakaa ihmiset 16 toisistaan poikkeavaan persoonallisuustyyppiin. Eri persoonallisuustyyppejä ja niiden yhdistelmiä kuvataan kirjaimilla. Esimerkiksi ekstrovertti on E ja tunteva F. Myers-Briggsin persoonallisuustestiä ei pidetä nykyaikana psykologisesti pätevänä, mutta lukemattomat netin persoonallisuustestit perustuvat siihen.

Deittiprofiilissa saattaa lukea vaikkapa ”olen ENTP”, mikä tarkoittaa edelläkävijää tai ”olen ISTJ”, mikä tarkoittaa tunnollista. Kirjainyhdistelmät eivät todellisuudessa kerro ihmisen persoonallisuudesta mitään – paitsi sen, että hän tykkää täytellä netin persoonallisuustestejä. Yhtä viihteellisiä ovat testit, joissa testataan, edustaako henkilö punaista, keltaista, vihreää vai sinistä ihmistyyppiä. Tutkimusten mukaan nettitesteistä saadaan erilaisia tuloksia eri kerroilla, eivätkä tulokset määritä sitä, miten ihminen käyttäytyy.

Deittiprofiileissa vilisee muitakin psykologisia termejä, esimerkiksi ambivertti. Termi introvertti tarkoittaa sisäänpäinkääntynyttä, ekstrovertti ulospäin suuntaunutta ja ambivertillä on piirteitä näistä molemmista. Moni myös kuvailee itseään kirjainlyhenteellä HPS eli highly senstive person. Sillä tarkoitetaan erityisherkkää. Erityisherkkä on hankala termi, koska sille ei ole yksiselitteistä määritelmää. Erityisherkkyyttä on myös eri tasoisia. Ääniherkkyydestä eli hyperakusiasta kärsivä reagoi pieniinkin ääniin, kuten paperipussin rapinaan. Erityisherkkyys voi tarkoittaa myös sitä, että ihminen tulkitsee muiden eleitä ja ilmeitä tarkoin ja eläytyy muiden mielentiloihin.

Deittikuvioiden slangi

Valtaosa kaupallisista deittipalveluista on peräisin Yhdysvalloista. Oikeastaan koko treffikulttuuri on tullut meille Yhdysvalloista. Suomen pienissä ympyröissä oli ennen kaupungistumista luontevaa etsiä kumppania läheltä.

Moni alunperin englanninkielinen deittailutermi on vääntynyt suomalaiseen muotoon. Ghostaamisella tarkoitetaan sitä, että toinen katoaa kuin aave yöhön. Hän ei enää vastaa viesteihin ja saattaa jopa poistaa toisen yhteystiedoistaan. Deittimaailman slangia on myöstä mätsääminen. Saadaan match eli osuma, eli molemmat ilmaisevat kiinnostuksensa. Joissakin sovelluksissa svaipataan eli pyyhkäistään hyväksynnän tai hylkäämisen merkiksi.

Sukellusvene tarkoittaa tyyppiä, joka katoaa tyystin – mahdollisesti ghostaa – mutta ilmestyykin jonkin ajan kuluttua esiin kuin pintaan nouseva sukellusvene.

Numeroiden kieltä deittipalvelussa

Moni ilmaisee asioita napakasti numeroilla. ”Kaksi teiniä 50/50” tarkoittaa, että lapsia hoidetaan toisen vanhemman kanssa vuoroviikoin. ”Lapset 24/7” tarkoittaa, että henkilö hoitaa lapsia yksin. Yh ja yhäri tarkoittavat yksinhuoltajavanhempaa.

Ääri-ilmiöitä treffipalveluiden deitti-ilmoituksissa

Kinkyily tarkoittaa seksiä, johon kuuluu erilaisia sadomasokismin muotoja, fetissejä, sitomista tai erikoisia asuja, siis kaikenlaista, mikä ei ole vaniljaa, eli sovinnaiseksi määriteltyä perusseksiä. Kinkyilyn maailmassa käytetään loputtomiin lyhenteitä. Esimerkiksi CBT tarkoittaa cock and ball torture, eli kivun tuottamista penikseen ja kiveksiin. DL tarkoittaa diaper lover, eli vaippafetissin harrastajaa. DD tarkoittaa daddy dom, eli isänä esiintyvää alistajaa.

Pornon harrastajilla on omat lyhenteensä. COF tarkoittaa kasvoille laukeamista (come on face) ja COB takapuolelle laukeamista (Come on butt). TDTM tarkoittaa tuhmien puhumista (talk dirty to me). Erilaisia fetissejä ja mieltymyksiä on loputtomiin ja on jokaisen oma asia, miten niihin suhtautuu.

Fetissillä tarkoitetaan sitä, että ihminen kiihottuu yhdestä, joidenkin mielestä erikoisesta asiasta. Fetissejä on loputtomasti: joku kiihottuu maitoa tuottavista rinnoista, joku hyönteisistä ja joku pakoputkista. Yleisimpiä fetissejä ovat kiihottuminen kumi- ja nahkavaatteista.

Jos mieltymyksesi ovat erityislaatuisia ja kinkyily kiinnostaa, kannattaa hakeutua asialle omistetuille saiteille, ryhmiin ja deittipalveluihin.

Swingerit ovat pariskuntia, jotka harrastavat parinvaihtoa. Jotkut parit etsivät kolmatta pyörää tavallisilta deittisaiteilta. Kyseessä voi olla hetero-, lesbo- tai homopariskunta. Heteroparit etsivät yleensä kolmanneksi pyöräksi naista.

Joukkopano (gang-bang) tarkoittaa ennalta järjestettyä tapahtumaa, jossa jonotetaan vuoroa yhden seksikumppanin kanssa. Ryhmäseksi tarkoittaa sitä, että kaksi pariskuntaa, isompi joukko tai ryhmä sinkkuja harrastaa seksiä samassa tilassa ristiin rastiin.

Muita deittipalveluissa esiintyviä termejä

Avoin suhde

Avoimessa suhteessa molemmat kumppanit tai toinen tapailevat muita. Moni päätyy tähän ratkaisuun esimerkiksi kumppanin sairastuessa.

Polyamoria

Polyamorisessa suhteessa rakastetaan montaa kumppania sekä romanttisesti että seksuaalisesti.

Stealthing

Yhdyntää ennen sovitaan kondomin käyttämisestä, mutta mies poistaa kondomin kesken seksin. Tätä pidetään seksuaalisen väkivallan muotona, eikä sitä pidä missään nimessä hyväksyä.

Sexting

Tekstariseksi. Sopii pandemia-aikaan. Seksiä harjoitetaan tekstaamalla ja masturboimalla.

Lähteitä:

Leskelä, Hanna: Pyyhkäisyllä päiväkahviseuraa tai tosirakkautta – seuranhaun tekstikäytänteitä 2020-luvulla (Kielikello, 1/2020)

Godson, Suzi: Seksikirja (WSOY, 2003)

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash