Tasa-arvoa treffien kustannuksissa

Joillekin huolettomampaa, joillekin itsestäänselvää, joillekin punainen vaate – kenen kuuluu maksaa viulut treffeillä?

Ritarillisuutta vai seksismiä treffeillä

Miesten velvollisuutta maksaa treffeillä puolustellaan sillä, että se on ritarillista ja herrasmiesmäistä. Ritarillisuudella on kuitenkin huonoja puolia. Siihen sisältyy ajatus, että naista pitää palvoa ja suojella: naiset ovat ihania, mutta tarvitsevat paapomista miesten taholta. Tämä asenne vaikuttaa siihen, miten naiset suhtautuvat itseensä.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan opiskelijatytöt, jotka arvostivat ritarillista käytöstä, eivät olleet yhtä motivoituneita olemaan taloudellisesti itsenäisiä kuin tytöt, jotka eivät arvostaneet sitä. Ritarillisuutta arvostavat tytöt halusivat löytää miehen, joka voi elättää perheen. He pelkäsivät, että jos he menestyvät opinnoissa, miehet eivät enää kiinnostu heistä.

Suomessa naisille on tärkeää olla itsenäisiä, mutta silti moni odottaa, että mies ehdottaa treffejä, tekee pöytävarauksen ja maksaa viulut. Kannattaa miettiä, kohtelisitko ystävää samalla lailla kuin deittikumppania. Jos menet lasilliselle uuden työkaverin kanssa, odotatko, että hän maksaa molempien juomat? Haluaisitko olla ystävyyssuhteessa, jossa joutuisit aina maksamaan laskun?

Ritarillisuus on hyvä juttu silloin, kun se on normaalia kohteliaisuutta. Harva vastustaa sitä, että mies pitää ovea auki naiselle. Sama pätee vaikkapa raskaiden laukkujen kantamiseen. Jos ystävällä olisi raskaat kassit ja sinulla ei mitään, olisi normaalia kohteliaisuutta tarjota apua. Ystävyyssuhteisiin kuuluu keskinäinen kunnioitus, ja sen pitäisi kuulua myös deittailuun ja seurusteluun. Treffeille mennään useimmiten siksi, että molemmat haluavat tavata. Olisi kohtuutonta, että mies joutuu maksamaan siitä etuoikeudesta, että saa tavata naisen.

Rahahäpeä vaivaa suomalaisia

Suomalaisten on vaikeaa puhua rahasta. Raha on paha juttu, jotenkin likaista ja hävettävää. Eikä rahalla voi olla mitään tekemistä rakkauden kanssa! Ystävyyssuhteissakin rahasta puhuminen on usein tabu. Tosiasiassa raha liittyy yhteiskunnassamme kaikkeen. Raha aiheuttaa samanlaista häpeää kuin ylipaino, helposti uskotaan, että rahattomuus on omaa syytä. Toisaalta myös varakkuutta häpeillään.

Rahahäpeällä on Suomessa pitkät juuret. Maamme on ollut pitkään köyhä ja säästeliäisyys hyve. Rahasta ei uskalleta puhua ensimmäisillä treffeillä, mutta usein ei sittenkään, kun suhde etenee. Kuitenkin raha-asiat aiheuttavat suhteissa paljon konflikteja ja ovat usein osasyynä eroon.

Suhde rahaan paljastaa paljon ihmisen persoonallisuudesta, arvoista ja elintavoista. Miksei näistä asioista voisi puhua jo tutustumisvaiheessa? Toisille tärkeää on säästäminen, sijoittaminen ja taloudellinen turva, kun taas toiset arvostavat enemmän elämyksiä, koska ”käärinliinassa ei ole taskuja”. Suhteessa erilainen suhtautuminen kuluttamiseen voi alkaa nopeasti hiertää.

Älä ole passiivinen prinsessa deiteillä

Jos olet nainen, joka odottaa miehen aina maksavan, sinun on syytä päivittää asenteesi nykyaikaan. Miehelläkin on oikeus olla pidetty ja tärkeä omana itsenään, ei sen takia, miten paljon rahaa hän käyttää deittikumppaniinsa tai tyttöystäväänsä. Sukupuolten tasa-arvon pitää ulottua myös raha-asioihin. Yleensä miehet ilostuvat, jos nainen on valmis tarjoamaan ilman sen kummempia kiemuroita.

Jos olet nainen, älä ainakaan käyttäydy niin kuin pitäisit itsestään selvänä, että mies maksaa aina. Jotkut naiset alkavat laskun tullessa tutkia puhelintaan tai karkaavat käymälään. Sellainen prinsessakäytös tekee typerän vaikutelman.

Korona on tuonut helpotusta maksamiskuvioihin. On luontevaa sopia treffit vaikkapa kävelyn merkeissä, jolloin rahaa ei tarvita. Yleistä rahahäpeää vastaan voi myös taistella: treffien maksamisestakin on mahdollista puhua suoraan.

Jos treffeillä mennään ulos syömään, voit ehdottaa etukäteen, että molemmat maksavat oman ateriansa, jottei laskun jakamisen kanssa tulee spämääräistä tilannetta. Jos deittikumppanisi haluaa tarjota, voit ehdottaa drinkkiä tai jälkiruokaa toisessa paikassa ja tarjota siellä.

Täydellinen aika talviulkoilutreffeille on nyt. Termarikahvit on edullinen vaihtoehto, jolloin maksajan roolia ei tarvitse enempää pohtia. Treffikumppaneita löydät Treffit24-palvelusta!

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash