Kuka maksaa treffeillä?

Suomi on tasa-arvon mallimaa, mutta deittailijoita puhuttaa vuodesta toiseen, maksaako mies treffeillä.

Sinkkujen keskusteluryhmissä syntyy hetkessä kilometrien pituinen ketju, kun kiistellään siitä, kuka maksaa treffeillä. Moni mies on aiheellisesti sitä mieltä, että nykyaikana on kohtuutonta odottaa miehen automaattisesti tarjoavan. Elämme tasa-arvon aikaa, ja nainen voi tienata paljon enemmän kuin mies. Entäpä jos mies on lomautettu, mutta nainen nauttii hyvää palkkaa?

Osa miehistä sanoo, että haluaa ilman muuta tarjota – se on herrasmiesmäisyyttä. Naiset ilmoittavat, että voivat kyllä maksaa osuutensa, mutta onhan se tosi kivaa, jos mies tarjoaa. Jotkut naiset ovat sitä mieltä, että tarjota voi vuorotellen. Erään teorian mukaan se tarjoaa, joka treffejä on ehdottanut. Tätä on kritisoitu sen takia, että useimmiten treffien ehdottaminen on edelleen miehen kontolla ja hän joutuu siis maksuputkeen. Jos miehen velvollisuus on aina tarjota, hänelle kertyy melkoinen summa, jos on ahkera deittailija.

Historian painolastia deittailussa

Yhdysvaltalainen tutkija Moira Weigel kartoittaa teoksessaan Labor of Love – The Invention of Dating (2016) deittailun historiaa. Deittailu on Yhdysvalloissakin nuori ilmiö, ja Suomessa se on vielä nuorempi. Kautta aikojen naimakauppoja on solmittu maantieteellisesti rajatulla alueella ja usein perheen tai suvun etujen mukaisesti. Suomessa puoliso löytyi usein omasta pitäjästä olosuhteiden pakosta, koska mahdollisuutta matkusteluun ei ollut.

Teollistuminen ja kaupungistuminen 1800-luvulla muuttivat kaiken. Nuoret lähtivät kaupunkiin tienaamaan, eivätkä omaiset päässeet määräilemään kenen kanssa riiusteltiin. Mahdollisuuksia tutustua ventovieraisiin ihmisiin oli enemmän. Nuoret alkoivat viettää aikaa tansseissa ja kahviloissa.

Kun nuori nainen muutti maalta kaupunkiin kotiapulaiseksi tai tehdastyöhön, hänen palkkansa oli olematon verrattuna samanikäisen miehen palkkaan, Weigel muistuttaa. Oli siis kohtuullista, että mies tarjosi treffeillä. Kulttuurimme kehityttyä kaupallisemmaksi ihanne maksavasta miehestä on jäänyt elämään. Nykytreffeihin liittyy usein raha: mennään kahville, syömään, leffaan, huvipuistoon tai kylpylään. Samalla naiset ovat kuitenkin siirtyneet työelämään ja pystyvät kyllä maksamaan omat leffalippunsa. Asenteet pitäisi päivittää 2020-luvulle!

Itsenäisiä naisia ja lompakkoloisia

Moni nainen perustelee miehen maksuvelvoitetta sillä, että miehen kuuluu myöhemmin huolehtia perheestäkin, joten miksi hän ei maksaisi. Jotkut naiset sanovat testaavansa, onko mies pihi. Joillain on mielessä unelmien prinssi, vanhanajan herrasmies, joka tietenkin tarjoaa kaiken. Jotkut naiset ovat sitä mieltä, että miehen pitäisi antaa myös kalliita lahjoja. Jotkut naiset taas tuntevat, että jos mies maksaa naisen lounassalaatin, nainen jää jotain velkaa. Velvoittaako panini panoon?

Toisaalta moni on sitä mieltä, ettei nainen saa heittäytyä miehen elätettäväksi – edes ekoilla treffeillä. Pahimmillaan sellainen nainen on lompakkoloinen, parisuhteessa vain sen takia, että voi maksattaa menojaan miehellä. Naisen pitää olla taloudellisestikin itsenäinen. Netissä pyörii seuraa etsiviä naisia, jotka kaipaavat sponsoria. Pisimmälle mennään sugar dating -kuviossa, jossa varakas henkilö kustantaa toisen menoja seuraa vastaan. Yleensä vanhempi, varakas mies kustantaa nuoremman naisen kuluja, mutta välillä maksaja voi olla vanhempi nainen ja mies taas nuorempi – kuvio pätee myös homo- ja lesbosuhteisiin.

Jotkut vetoavat maksukysymyksessä matematiikkaan: useimmista treffeistä ei seuraa mitään sen enempää, ja ahkerasti deittailevalle miehelle kertyy pian melkoinen lasku, jos hänen pitää syöttää ja juottaa jokainen treffikumppani. Osalle miehistä maksukysymys on periaateasia, he vastustavat sitä, että maksamisen katsotaan automaattisesti kuuluvan juuri miehelle. Tasa-arvon pitää koskea myös miehiä!

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan silloinkin kun naiset tarjoutuvat maksamaan treffeillä puolet, 39 prosenttia naisista toivoi salaa, että mies kieltäytyisi tarjouksesta. Jotkut miehet ovat sitä mieltä, että jos mies maksaa kaikki kulut, nainen osoittaa, että hänen aikansa on arvokkaampaa kuin miehen – hänelle kuuluu taloudellinen korvaus siitä, että hän suostuu viettämään aikaa miehen kanssa. Se ei ole reilua ja latistaa tunnelman.

Lisää aiheesta tulossa ensi kerralla! Onko poikkeusaika vaikuttanut treffiesi määrään? Oletko deittaillut enemmän videon kautta, jolloin maksuasiat jäävät pois? Keskustele aiheesta täällä.

Treffit24-palvelussa voit anonyymisti tavata uusia ihmisiä ja sopia deitit joko kasvokkain tai etänä jotakin videoalustaa käyttäen.

Teksti: Laura Honkasalo ja Treffit24-tiimi

Kuva: Unsplash