Kommunikointi deittipalvelussa

Viime viikolla kävimme läpi ilkeitä kommentteja, joita deittipalveluissa silloin tällöin joutuu kohtaamaan. Tällä kertaa jatkamme aiheen parissa ja pohdimme erilaista häirintää deittipalveluissa ja kuinka siihen kannattaa reagoida.

Ihmiskammoiset deittailijat

Psykologien mukaan deittisovelluksissa ja -saiteilla on niin paljon tarjontaa, että emme lopulta enää miellä muita edes ihmisiksi. Kun selaamme satoja kuvia, saattaa unohtua, että kuvan takana on ihminen, jolla on tunteet. Oikeassa elämässä emme ikinä kohtelisi muita niin tylysti kuin netissä. Verkossa muista voi tulla pelkkiä kohteita, joihin purkaa omaa kiukkua ja hylätyksi tulemisen kokemuksia.

Saattaa myös olla, että deittisovelluksessa kohtaamasi ihmisellä ei vain ole sosiaalisia taitoja. Deittiapeissa on helppoa saada ensimmäinen kontakti, vaikka olisi kuinka kömpelö sosiaalisesti – sama ei päde oikeaan elämään. Jotkut ihmiset ovat huonoja tuntemaan empatiaa. He saavat muihin kontaktin netissä, mutta eivät osaa viedä kanssakäymistä seuraavalle asteelle. He eivät myöskään osaa tuntea myötätuntoa.

Deittisovellukset – samoin kuin some – saattavat kannustaa narsistiseen käyttäytymiseen. Narsistisesti käyttäytyvä saattaa vain testailla viehätysvoimaansa deittisaiteilla. Hänellä ei ole mitään aikomusta koskaan tavata ketään. Sama pätee ihmisiin, jotka potevat pahaa sosiaalista fobiaa – deittisaiteilla he saavat edes jonkinlaisen kontaktin muihin.

Jotkut deittailijat ilkeilevät samasta syystä kuin trollit trollaavat: he janoavat reaktiota, oli se sitten millainen tahansa. Deittisaitillakin kannattaa muistaa vanha verkon viisaus: älä reagoi trollaamiseen, se vain innostaa trollia. Jos joku haukkuu sinua rumaksi, hän luultavasti nauttii siitä, että kilahdat ja käsket hänen painua helvettiin. Tässä tilanteessa blokkaus on oikein hyvä vaihtoehto.

Jos olet itse ilkeilijä: muista, että ihmiset jakavat nettikokemuksiaan tuttavilleen. Ilkeily vahingoittaa myös sinua. Vaikka esiintyisit salanimellä, maineesi kiirii deittailijoiden parissa. Kun sitten kohtaat verkossa ihmisen, joka oikeasti kiinnostaa, hän on ehkä kuullut sinusta.

Naisvihaa deittipalvelussa

Totuus on, että naiset saavat deittisovelluksissa enemmän törkeitä kommentteja kuin miehet. Yleensä törkeily kohdistuu naisen ulkonäköön tai seksuaalisuuteen. Kun mies kommentoi ilkeästi naisen ulkonäköä, hän pyrkii valta-asemaan. Hänen tarkoituksenaan on nujertaa nainen niin ettei tämä usko mahdollisuuksiinsa deittimaailmassa. Nujerretulta naiselta on helpompi saada seksiä kuin itsevarmalta, nämä neropatit ajattelevat – usein tiedostamattaan.

Ikävä tosiseikka on, että ilkeilijät ja törkeilijät tekevät karhunpalveluksen kaikille deittailijoille. Naiset alkavat suhtautua epäilyksellä kaikkiin miehiin deittisaiteilla. Kivat miehet saavat osakseen epäluuloja vain siksi, että jotkut miehet sikailevat. Pahimmillaan naiset kyllästyvät ilkeilyyn ja luovuttavat. Kivat miehet jäävät ilman seuraa ja katkeroituvat.


Ilkeily deittisaiteilla kertoo paljon kulttuuristamme. Moni mies toteuttaa toksista (myrkyllistä) maskuliinisuutta. He saattavat ajatella joko tietoisesti tai tiedostamatta, että nainen, joka asettaa itsensä semijulkisesti tarjolle, ansaitsee loukkaavan käytöksen. Toki jotkut ilkeilijät aidosti uskovat olevansa hauskoja – samoin kuin koulukiusaaja saattaa kuvitella, että kiusatun haukkuminen on hupaisaa, koska kaverit nauravat.

Myös naiset häiritsevät deittisovelluksissa

Tasa-arvo on tosin edennyt niin pitkälle, että myös naiset lähestyvät miehiä seksikärjellä. Jos miehen profiilissa lukee, että hän etsii elämänkumppania, häntä tuskin innostaa panopainoitteinen avausviesti. Sitä paitsi välillä seksiehdotuksella lähestyvä nainen on tosiasiassa mies. Myös maksulliset naiset voivat lähestyä seksi edellä – heidät kannattaa ilmiantaa ylläpidolle, sillä deittisaitit eivät halua niskoilleen paritussyytteitä.

Jos olet mies, jota nainen lähestyy seksipuheella, muista että naiset harvemmin avaavat keskustelun seksistä tavallisella deittisaitilla. Seksiseuran etsimiseen tarkoitut sivustot ovat asia erikseen. Haluatko jakaa fantasioitasi ventovieraan kanssa? Et voi olla varma, onko profiilin takana oikeasti nainen. Jos epäilet feikkiprofiilia, on ihan ok ilmiantaa se ylläpidolle.

Ota happea – blokkaa ikävät deittikumppanit

Muista, että ilkeily kertoo aina enemmän ilkeilijästä kuin kohteesta. Olet vain sattunut jonkun maalitauluksi. Kiusaus vastata samalla mitalla on suuri, mutta kannattaako se?

Sulje sovellus, poistu netistä ja tee jotain itsellesi mieluista sen sijaan, että lähdet sanasotaan. Vaikka törkykommentin tai -kuvan lähettäjä olisi mielestään vitsikäs, hän ei varmaankaan ole kovin onnellinen – eikä hän ainakaan tulee löytämään seuraa ilkeilemällä.

Poista ikävät kommentit, blokkaa tyyppi ja pura tuntojasi kaverille. Muista, että ihmiset käyttäytyvät verkossa eri tavoin kuin oikeassa elämässä. Älä kyynisty.

Treffit24-palvelussa voit määrittää kuka sinuun voi olla yhteydessä ja blokata epämieluisat deittiprofiilit. Valtaosa deittailijoista on kuitenkin fiksua porukkaa ja hyvä keskusteluyhteys voi syntyä jopa useamman ihmisen kanssa. Tutustukaa toisiinne kunnolla ja muistakaa molemminpuolinen kunnioitus niin pidemmälle kantavissa kohtaamisissa kuin lyhyemmissä tuttavuuksissa.

Teksti: Laura Honkasalo ja Treffit24-tiimi

Kuva: Unsplash