Miten selvitä ilkeistä kommenteista deittipalvelussa?

Nettideittailu on välillä rankkaa, jos saa ikäviä kommentteja, haukkuja ja asiattomia kuvia. Miten julmista kommenteista pääsee yli?

Nettideittailulla on paljon hyviä puolia, mutta joskus voi tuntua, että huonot puolet kasaantuvat. Netissä on tunnetusti helppo heitellä törkeyksiä, varsinkin nimimerkin suojista. Ilkeät kommentit voivat vähintään uuvuttaa ja toisinaan ne satuttavat oikeasti. Pahimmillaan netissä voi saada kimppuunsa häirikön. Varsinkin naisia kiusataan lisäksi asiattomilla kuvilla.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan jopa 37 prosenttia deittiappien ja -saittien käyttäjistä on kokenut häirintää. Häirintää voi olla vainoaminen sen jälkeen, kun on sanonut toiselle ei kiitos. Tutkimuksessa häirintään luettiin myös seksuaalissävytteisten viestien ja kuvien lähettäminen ilman toisen suostumusta. Moni oli kokenut myös nimittelyä ja jopa uhkauksia.

Eniten häirintää kokevat nuoret naiset, eli 18–34-vuotiaat. Myös lesbot, homot ja biseksuaalit kokevat enemmän häirintää kuin heteromiehet. Nuorista naisista 57 prosenttia kertoi saaneensa seksuaalissävytteisiä viestejä ilman suostumusta. Palveluissa, joissa voi lähettää kuvia, riski saada ei-toivottuja peniskuvia on suuri kaiken ikäisillä naisilla. Ei-toivotut peniskuvat ja porno ovat häirintää – usein lähettäjä ei edes tosissaan etsi seuraa, vaan kuvien lähettely on vallankäyttöä.

Tehokkain keino estää peniskuvat on käyttää deittipalvelua, jossa ei voi lähettää kuvia. Muihin viestimiin ei kannata siirtyä ennen kuin luotat keskustelukumppaniisi. Moni hätyyttelee siirtymään WhatsAppiin tai sähköpostiin nimenomaan sen takia, että voi alkaa häiriköidä kuvilla. Deittipalvelu on turvallisin vaihtoehto yhteydenpitoon – kenellekään ei ole oikeutta painostaa sinua siirtymään sieltä muihin viestikanaviin. Painostamisen pitäisi muutenkin olla hälytysmerkki.

Kiltistä ikäväksi

Monet nettideittailijat tuntevat sen ilmiön, että vastapuoli on alussa ystävällinen. Kun hänelle sitten sanoo, ettei taida olla tarpeeksi yhteistä, tai nyt ei oikein nappaa, saa niskaansa törkeyksien ryöpyn. Silloin kannattaa ajatella, että onneksi tyypin oikea luonne paljastui heti kättelyssä (tai oikeastaan jo ennen kättelyä).

Jotkut taas aloittavat mukavasti, mutta lähettävät yhtäkkiä viestin, jossa kerjäävät seksiä. Usein se tapahtuu perjantai-iltana kun pullot on korkattu. Omien seksihalujen kuvaileminen ventovieraalle ihmiselle ei ole viisasta – se vaikuttaa siltä, että on niin puutteessa, ettei jaksa edes odottaa treffejä.

Joidenkin mielestä törkeily on netissä ihan ok. Heidän mielestään se jopa kuuluu online-kommunikointiin. Englanniksi on jopa olemassa palveluita, joista voi etsiä vinkkejä, miten voisi loukata keskustelukumppania deittisaitilla. Törkeilijät tuskin tulevat löytämään itselleen kivaa seuraa.

Ovi kiinni naaman edestä

Myös blokkaaminen voi tuntua ilkeältä, varsinkin jos se tapahtuu kesken lupaavasti alkaneen keskustelun. Tuntuu kuin ovi olisi ensin auki ja paiskattaisiin sitten naamaan. Toisaalta blokkaaminen houkuttelee, jos toinen ei edes muista, kenelle on jo viestinyt, ja lähettää aloitusviestin aina uudestaan.

Jotkut blokkaavat vain oman ”kirjanpitonsa” takia, eli blokkaaminen on keino latoa ei-kiinnostavat tyypit hylkäyslaatikkoon. Toisesta osapuolesta blokkaaminen ilman mitään selityksiä voi sen sijaan tuntua todella kurjalta.

Jotkut blokkaavat jopa silloin, kun treffit on jo sovittu. Ensin keskustelukumppani rupattelee mukavia ja tapaaminen sovitaan tiistaille – paikka vain jää auki. Kun tiistai tulee ja paikan voisi sopia, huomaakin joutuneensa blokatuksi.

Niinkin voi käydä, että toinen istuu jo treffipaikalla odottelemassa, mutta treffikumppania ei vain kuulu, ja sitten käy ilmi, että hän poistanut kaikki tilinsä tai blokannut toisen ilman selityksiä. Se ei todellakaan tunnu kivalta!

Onko sinulla kokemuksia ikävästä kommentoinnista tai häirinnästä deittipalvelussa? Miten olet ratkaissut tilanteen? Kommentoi ja keskustele aiheesta täällä.

Treffit24-palvelussa voi määrittää minkätyyppiset ihmiset voivat ylipäätään ottaa sinuun yhteyttä. Palvelussa deittaillaan turvallisesti nimimerkin takaa, eikä kuvien lähetys ole mahdollista, joten ei-toivottua kuvamateriaalia ei palvelun viesteistä tule silmille. Kokeile Treffejä jo tänään!

Teksti: Laura Honkasalo ja Treffit24-tiimi

Kuva: Unsplash