Deittailussa on tärkeää tuntea itsensä

On tuiki tärkeää tehdä itselleen selväksi, mitä itse ihan oikeasti haluaa. Jotta sen saa selville, on tärkeää tuntea itsensä. Kun tuntee itsensä, voi pitää kiinni omista rajoistaan. Kenenkään ei tarvitse alistua sellaiseen suhteeseen, joka ei tunnu omalta. Toisille avoin suhde sopii ja toisille ei – siihen vaikuttaa sekä ihmisen persoonallisuus että aiemmat kokemukset.

Miten omaan itseen voi tutustua? Voit lähteä liikkeelle vaikkapa netin persoonallisuustesteillä, mutta niitä ei kannata ottaa liian vakavasti. Viime vuosina on puhuttu paljon introverteistä (sisäänpäinkääntyneisyydestä), ekstroverteistä (ulospäinkääntyneisyydestä) sekä näiden yhdistelmistä. Introvertti voi kaivata rakkaussuhteessakin paljon omaa aikaa, ja silloin suhde tyypin kanssa, joka haluaa olla kumppanin kanssa joka hetki, ei ehkä onnistuisi.

Itseensä tutustumiseen on tarjolla hirveästi apuvälineitä. Jos rahaa riittää, voi käydä kursseilla ja työpajoissa, tunnemaalaamisesta voimaannuttavaan tanssiin. Terapia auttaa tutkitusti. Aiempia suhteita voi käsitellä eroseminaarissa tai -valmennuksessa.

Ilmaisia keinoja ovat esimerkiksi kirjastosta löytyvät itseapukirjat ja päiväkirjan kirjoittaminen. Myös omaelämäkerrallinen kirjoittaminen voi auttaa – kansanopistoissa on tarjolla kursseja aiheesta. Kursseilla keskustellaan ryhmässä kunkin teksteistä. Kirjoittamisen avulla voi tutkia myös, miten aiemmat sukupolvet vaikuttavat omaan elämään.

Terapeuttisessa kirjoittamisessa kirjoitukset jaetaan terapeutin kanssa ja asioita käydään yhdessä läpi. Myös elämänkaarikirjoittamista ohjaa terapeutti. Taideterapiassa omaa historiaa käsitellään maalaamalla.

Tunnelukot auki

Tunnelukot tarkoittavat lapsuudessa ja nuoruudessa opittuja haitallisia kokemisen tapoja, jotka voivat johtaa vaikeuksiin ihmissuhteissa. Tunnelukkomenetelmä perustuu skeematerapian periaatteille. Tunnelukkoihin voi tutustua kirjojen avulla. Kirjoissa on tehtäviä, joiden avulla omia tunnelukkoja voi selvittää. Myös tunnelukkojen avaamiseen on kirjoja.  Tunnelukkoihin voi tutustua myös osoitteessa Mielenterveystalo.fi. Suomen mielenterveysseuran sivustolla (mieli.fi) on apuvälineitä itsetuntemuksen lisäämiseen.

Muista, että itsetuntemus ei tule kerralla valmiiksi, vaan kestää koko elämän. Tapahtumat, ihmissuhteet ja muu kanssakäyminen opettavat meille lisää itsestämme. Ihminen myös muuttuu ja kasvaa koko elämänsä ajan. Itsetuntemuksessa auttaa yksinolo ja yksin eläminen – älä ryntää kiireellä suhteesta toiseen. Mieti, mihin piirteisiin ja kykyihin olet itsessäsi tyytyväinen. Millainen kumppani tekisi sinut oikeasti onnelliseksi?

Kuuntele vaistoa

Sekä itseensä tutustuessa että suhdetta etsiessä on tärkeää luottaa intuitioon. Jos tunnet jo toiseen ihmiseen tutustuessa, että kaikki ei ole kohdallaan, kuuntele vaistosi ääntä, sillä se on usein oikeassa. Älä anna ihastumisen tai intohimon sokaista. Mieti kylmäpäisesti, saatko tältä ihmiseltä sitä mitä haluat.

Muista, että terve suhde ei etene luotijunan vauhdilla. Jos toinen osapuoli hoputtaa sinua ja tunnustaa rakkauttaan liian nopeasti, vedä hätäjarrusta.

Mieti, toteutatko omia toiveitasi, vai vanhempiesi, kummitädin, papin tai median odotuksia. Jos vanhempasi arvostavat vaurautta, mutta itse arvostat enemmän luovuutta, luota itseesi. Seuraa omia unelmiasi, älä vanhempiesi unelmia.

Aarrekartan avulla eteenpäin

Helppo ja hauska menetelmä omien unelmien kartoittamiseen on aarrekartta. Työväenopistot järjestävät aarrekarttakursseja, mutta aarrekartan voi tehdä myös ominpäin. Kokoa kasa lehtiä, joissa on kuvia. Jos lehtiä ei löydy omasta takaa, voit huhuilla niitä asuinalueesi kirppisryhmässä – moni antaa aikakauslehtiä mielellään askarttelukäyttöön.

Valitse lehdistä kuvia, jotka kuvaavat unelmiasi ja sommittele niistä kollaasi. Pidä aarrekarttaasi näkyvällä paikalla, esimerkiksi jääkaapin ovessa, missä kohtaat sen päivittäin. Aarrekarttamenetelmän fanit sanovat, että aarrekartan avulla unelmat voivat toteutua, koska ne pidetään konkreettisesti mielessä.

Ole kuitenkin tarkkana sen suhteen, että laitat aarrekarttaan oikeasti omia unelmiasi. Olisiko vapaa suhde sittenkin sinun juttusi? Vai haluatko ehdottomasti sitoutuneen kumppanin? Vai kannattaisiko sinkkuelämää jatkaa vielä vähän ihan tietoisesti, jotta itsetuntemus lisääntyy?

Kun tiedät suunnilleen, kuka olet ja mitä haluat, älä tee turhia kompromisseja. Jos haluat suhteen, jossa ollaan kiinteästi yhdessä, älä tyydy vähempään.

Kirjallisuutta itsetuntemuksesta:

Eeva Kolu: Korkeintaan vähän väsynyt (Gummerus, 2020)

Pepi Reinikainen: Elämässä eteenpäin – Irti uhriutumisesta (Kirjapaja, 2014)

Kimmo Takanen: Tunne lukkosi (WSOY, 2011

Uuden vuoden kynnyksellä on hyvä punnita mihin suuntaan haluaisi tulevan vuoden kulkevan. Kuuluuko siihen paremmin itseensä tutustuminen ja omien toiveiden ja tavoitteiden hahmottaminen? Olenko valmis haluamaani suhteeseen ja kohtaamaan ihmisiä ilman ennakkopaineita? Treffit24-palvelussa deittailee päivittäin paljon erilaisia ihmisiä, joilla on erilaisia tavotteita ja toiveita. Ehkä löydätte yhteisen sävelen jonkun kanssa ja tuleva vuosi näyttäytyy paljon valoisampana.

Teksti: Laura Honkasalo ja Treffit24-tiimi

Kuva: Unsplash