Millaisen suhteen oikeasti haluan?

Jos haluaa löytää sen oikean, pitää ensin tutustua itseensä ja siihen, mitä oikeasti haluaa. Jos toteutat muiden parisuhdeodotuksia, tielle tulee varmasti töyssyjä.

Yksinelävien määrä lisääntyy yhteiskunnassamme, mutta samalla parisuhteisiin kohdistuvat odotukset ja paineet voimistuvat. Netti ja some ovat täynnä mielipiteitä siitä, miten pitäisi olla ja elää. Samaan aikaan vaihtoehtoisista suhdemalleista puhutaan enemmän kuin koskaan. Viime aikoina on ilmestynyt lukuisia vapaita suhteita käsitteleviä kirjoja, puhutaan polyamoriasta ja monisuhteisuudesta – ei ihme, jos pää menee pyörälle.

Omat parisuhdeodotuksemme saattavat kummuta lapsuudesta. Jos oma mummo ja vaari olivat yhdessä 60 vuotta, saatamme haaveilla samanlaisesta onnesta. Jos omat vanhemmat sinnittelivät avioliitossa, mutta riitelivät aamusta iltaan, yhdessä asuminen voi olla kauhistus. Eroperheessä kasvaneelle taas voi olla tärkeää se, että itse saa onnellisen parisuhteen, joka kestää.

Mieti tätä: Millaisia parisuhdemalleja näit ympärilläsi, kun olit lapsi ja nuori? Miten ne vaikuttavat ajatuksiisi parisuhteista

Tiedosta oma historiasi

Voimme oppia kaikesta kokemastamme, kun tiedostamme asiat. Moni eroperheessä kasvanut on löytänyt aikuisena toimivan, pitkän parisuhteen. Riitelijöiden lapsi taas ymmärtää, että ero on usein parempi vaihtoehto, kuin kituuttaa suhteessa, joka ei vain toimi.

Joskus yritämme toteuttaa muiden odotuksia ja toiveita. Joissain perheissä ja suvuissa pidetään tärkeänä sitä, että kumppania ei ”vaihdella”, että lapset saadaan nuorena tai että aviopari rakentaa itselleen omakotitalon. Jos on kasvanut odotusten paineen alla, voi olla vaikea ymmärtää, millaisen elämän itse haluaa.

Jotkut päätyvät perustamaan perheen väärän tyypin kanssa, koska tämä on omien vanhempien ja sukulaisten mielestä ihannekumppani, esimerkiksi varakas. Vaikka ympärilläsi olisi vahvoja mielipiteitä siitä, miten sinun tulee elää elämäsi, pyri tutustumaan itseesi ja tekemään omat päätöksesi.

Paineita ja odotuksia

Median paineet ovat nykyään voimakkaammat kuin koskaan ennen. Parisuhdeodotuksiimme vaikuttavat median vyöryttämät asiantuntijamielipiteet, leffat, kirjat ja sosiaalinen media. Samalla elämme keskellä hyvin kaupallista kulttuuria. Mainoksissa ja somessa unelmien parisuhteeseen liitetään kuluttaminen.

Mainosten mukaan oikea parfyymi auttaa nappaamaan unelmien kumppanin, romanttiseen iltaan kuuluu samppanja loistohotellin loft-sviitissä ja seksielämää ei ole ilman kalliita alusvaatteita. Sosiaalisen median parisuhdepäivityksissä kaikki on aina ihanaa. Kukaan ei tee postausta siitä, että siippa jätti taas hammastahnan ilman korkkia. Sen sijaan hehkutetaan ravintolaillallisia ja kylpylälomia.

Julkkisten ja raharikkaiden elämässä rakkauteen kuuluu materia ja luksus. Toisinaan lahjat menevät överiksi: Kanye West teetti vaimolleen, kohukaunotar Kim Kardashianille syntymäpäivälahjaksi hologrammin tämän kuolleesta isästä. Isä oli laitettu kertomaan, miten mahtava mies Kanye on.

Vaihtoehtojen paljous

Deittisaiteilla on tarjolla monenlaisia suhdemalleja. Yksi etsii polyamorista suhdetta, eli suhdetta jossa yhdellä tai molemmilla/kaikilla on useampi rakastettu. Monilla on haussa halukas partneri salasuhteeseen, joku taas kaipailee FWB eli friends with benefits -kumppania. FWB-suhteessa on kaveruutta, välittämistä ja seksiä, mutta se ei ole seurustelusuhde.

Joillekin kelpaa etäsuhde, jotkut haluavat suhteen jossa pidetään omat asunnot. Joillakin on haussa kumppani, jonka kanssa harrastetaan ja puuhataan aina yhdessä. Mökkimaanikot etsivät mökillä viihtyvää rakastettua, vauvakuumeiset haluavat perustaa perheen, joku taas tarjoaa kumppanuusvanhemmuutta. Vaihtoehtojen keskellä voi olla vaikea tiedostaa, mitä itse oikeasti haluaa.

Ensi kerralla käymme läpi itsensä tuntemisen tärkeyttä deittailussa. Seuraa etsivät kohtaavat Treffit24 -palvelussa, jossa voit tavata juuri sellaisen henkilön ja luoda sellaisen suhdemallin, joka sopii teille.

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash