Piristystä ja pariutumista pandemia-aikaan

Aiemmin syksyllä kysyimme, mistä aiheista Treffit24-deittailijat olisivat kiinnostuneet lukemaan blogistamme. Syyskuussa julkaisimme jutut parisuhteen inflaatiosta ja omista ja muiden odotuksista parisuhteesta.

Yksi kiinnostava aihe liittyi vallitsevien olosuhteiden huomioiseen deittailussa. ”Korona-pandemian tulevaisuutta ei tiedä kukaan, mutta varmaa on, että turvavälejä ja varovaisuutta pitää noudattaa vielä pitkään. Miten deittailu onnistuu koronan väijyessä?”, miettii Laura Honkasalo tässä toivotussa ja ajankohtaisessa artikkelissa pandemia-ajan deittailusta.

Deittailu pandemian aikakaudella on erilaista kuin ennen, eikä paluuta entiseen ole tiedossa. Treffeillä ei voi edes nopeasti rutistaa toista. Kosketuskielto turhauttaa, mutta tilanteessa on hyviäkin puolia. Slow foodin rinnalle on tullut slow dating, eli hidas deittailu: toiseen ehtii tutustua kunnolla. Niille, joille verkkainen eteneminen on luontevaa, olosuhteet ovat otolliset. Nyt ei joudu selittelemään ja perustelemaan, miksi haluaa tutustua toiseen kunnolla ennen fyysistä kontaktia tai edes kahvilatapaamista.

Moni psykologi on sanonut, että olisi hyvä jos hitaasta, harkitsevasta tutustumisesta tulisi uusi normaali. Deittisovellusten aikakaudella ongelmaksi on muodostunut se, että moni haluaa selata ehdokkaita loputtomiin. Pandemia pakottaa hidastamaan tahtia. Kun oikean elämän tapaamisia on harkittava tarkemmin, perusteellinen tutustuminen etänä motivoi eri tavoin kuin ennen.

Mitä sinä haluat?

Pandemian myötä moni on viettänyt enemmän aikaa itsensä kanssa. Se auttaa selkeyttämään omia tavoitteita ja tajuamaan, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Miettiminen voi sysätä tekemään elämänmuutoksen. Jotkut ovat tajunneet, että tauko deittailusta on tervetullut. Hiljaisempi sosiaalinen elämä jättää rauhaa pohtia, millaisen parisuhteen oikeasti haluaa. Toiset taas ovat ymmärtäneet, että haluavat ihan oikeasti sitoutuneen suhteen ja että kepeä tapailu ei tyydytä.

Moni sinkku on tullut sinuiksi sinkkuutensa kanssa ja huomannut, että omassa seurassakin on kivaa, eikä parisuhde ole pakollinen täyteläisen elämän saavuttamiseksi. Toisaalta jotkut ovat entistä yksinäisempiä. Britanniassa on havaittu, että korona on lisännyt erityisesti nuorten aikuisten mielenterveysongelmia. Suomessakin masennus ja itsemurhat ovat lisääntyneet koronan myötä.

Tulevaisuus pelottaa

Pandemia voi myös lisätä ahdistusta ja tulevaisuuden pelkoa, vaikkei varsinaista masennusta olisikaan. Joillakin pandemia aiheuttaa pitkittyneen stressitilan, joka voi oireilla väsymyksenä ja psykosomaattisina oireina. Moni etsii rentoutusta alkoholista, mutta se sekoittaa aivokemian ja usein pahentaa ahdistusta – muiden terveyshaittojen lisäksi. Rentouden tunnetta kannattaa hakea ennemmin liikunnasta ja luonnossa oleilusta. Liikunnan aiheuttamalla hyvänolon tunteella ei ole sivuoireita, eikä sitä seuraa krapula!

Myös juttelu auttaa. Jos et voi jutella ystävien ja omaisten kanssa, apua löytyy auttavista puhelinpalveluista. Oman terveysaseman kautta pääsee juttelemaan mielenterveyshoitajalle. Myös apua päihteiden käyttöön löytyy terveysasemalta. Keskusteluapua saa myös seurakunnasta.

Kaikki käsillä tekeminen rauhoittaa ja lisää hyvinvointia. Harrastit sitten maalaamista tai pannunalusten nikkarointia, lopputuloksen ei tarvitse olla täydellinen. Anna puuhailuflown valloittaa mielesi. Jos et saa aikaan omaa piirrosta, voit värittää aikuisten värityskuvia – niitä voi tulostaa ilmaiseksi netistä. Jokaisessa ihmisessä on luovuutta, joka haluaa päivänvaloon. Se voi ilmetä vaikkapa kukka-asetelmien tai kauniiden kattausten tekemisenä.

Moni käyttää instagramia kiitollisuuspäiväkirjan tavoin. Jokaisesta päivästä tallennetaan ainakin yksi ihana hetki. Kakut ja kattaukset voi tallentaa instagramiin. Voit ottaa seurattavaksi tilejä, joilla julkaistaan voimakuvia, kuten upeita maisemia tai eläinkuvia. Tutkimusten mukaan jo luontokuvan katsominen piristää mieltä.

Piristystä sooloseksistä

Vaikeaa on niillä, jotka haluavat vain seksiä, tai ystävyyssuhteen tietyillä eduilla. Ei ihme, että seksivälineiden myynti on kasvussa eri puolilla maailmaa. Sooloseksi voi opettaa uutta omasta vartalosta ja nautinnosta. Jos seksielämäsi keskittyy korona-arjessa sooloseksiin mieti, satsaatko uusiin välineisiin. Sooloseksi piristää arkea, vähentää stressiä ja tuo kokonaisvaltaisen hyvänolon tunteen.

Sooloseksiin voi yhdistää haaveilun ja fantasiat. Seksimatkat mielikuvitukseen eivät maksa mitään. Jotkut muistelevat ihania seksikokemuksia oman elämän varrelta. Muista, että ajatuksissa ja mielikuvissa ei ole mitään hävettävää – kaikki on sallittua.

Jos sooloseksi ei innosta, voit piristää itseäsi soolotanssilla. Laita lempibiisi soimaan ja anna mennä. Musiikki ja liike tuottavat fyysistä mielihyvää ja iloa. Kun tanssit yksin, sinun ei tarvitse hermostua arvostelevista katseista. Olohuonediskossa pähkähullutkin liikkeet ovat mahtavia.

Riskiseksiä

Jotkut ottavat kaikesta huolimatta riskin ja hyppäävät samoihin lakanoihin koronavaarasta huolimatta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikilla sairaus ei oireile – oireettomuus ei ole siis tae siitä, ettei levitä virusta.

Jos suhde tuntuu oikealta ja seksiin siirtyminen kutkuttaa, voi tietysti käydä koronatestissä. Muista, että ihmisen ikä tai kunto ei kerro mitään siitä, miten tauti oireilee: moni nuori, perusterve ihminen on sairastanut vaikean koronan. Muista myös suojella läheisiäsi, varsinkin jos lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia.

Jotkut turvautuvat vanhaan kunnon puhelinseksiin. Puhelinseksissä ei tarvitse pelätä, että toinen tallentaa kuvia ilman lupaa.

Tässä oli ensimmäisiä ajatuksia herättäviä tarkasteluja ajankohtaisesta pandemiadeittailusta, jatkamme aiheen parissa vielä ensi viikolla. Muuttuneen maailman aiheuttamaa ahdistusta ja yksinäisyyttä voit helpottaa etsimällä juttuseuraa, treffiseuraa tai parisuhdetta Treffit24-palvelusta. Kaamos on mukavampi kaksin 🙂

Teksti: Treffit24 ja Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash