Parisuhde vai sinkkuus? – Turvaa vai vapautta?

Viime viikolla aloitimme pohdinnan siitä, onko perinteinen parisuhde kokenut inflaation. Voit lukea artikkelin tästä. Jatkamme nyt aiheen parissa ja punnitsemme mitä hyvää on parisuhteessa ja milloin on parempi valinta olla yksin.

Tukea ja turvaa parisuhteessa

Sitoutuneella yksiavioisella parisuhteella on paljon hyviä puolia. Arjen jakaminen toisen kanssa on hyväksi mielenterveydelle: on huojentavaa päästä juttelemaan omista ajatuksista ja jakamaan vaikkapa työpaikan tapahtumia. Päivittäinen koskettaminen vaikuttaa suotuisasti sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen.

Kun asumiskulut jaetaan, rahaa saattaa jäädä kivoihin juttuihin kuten matkoihin. Sitoutunut parisuhde tuo parhaimmillaan turvallisuuden tunteen kaikilla elämänalueilla. On hienoa, jos voi luottaa siihen, että toinen tukee, vaikka tapahtuisi mitä.

Elämänmuutoskin on helpompi toteuttaa, kun kotona on sekä emotionaalista että taloudellista turvaa. Uudet opinnot tai yrityksen perustaminen ovat sinkulle isompi riski.

Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, mitä oikeasti haluat. Haluatko parisuhteen siksi, että sukulaiset painostavat, vai siksi että itse haluat? Tavoitteletko sellaista suhdetta, jollaisen oikeasti haluat, vai onko sinuun vaikuttanut leffojen, sarjojen ja julkkisten antama esimerkki? Mikä on sinulle tärkeintä parisuhteessa? Haluatko asua yhdessä, vai arvostatko kuitenkin omaa tilaa?

Odotukset ja valinnat ovat myös riippuvaisia elämäntilanteesta. Harva haluaa asua omissa asunnoissa, jos on tarkoitus kasvattaa yhdessä lapsia. Keski-iässä taas omat kodit tuntuvat usein turvallisemmalta vaihtoehdolta kuin uusperheen perustaminen. Eläkeiässä seuraa arjessa tarvitaan eri tavalla kuin uraa luodessa.

Suhteen superliima

Moni ihailee edellisten sukupolvien pitkiä liittoja. Olosuhteet, yhteiskunta ja parisuhdeihanteet ovat kuitenkin muuttuneet. Mummo ja vaari eivät odottaneet, että fyysinen vetovoima kestää vuosikymmeniä. Liiton liimaksi riitti yhteinen arki, lapset ja lastenlapset. Nykyään suhteiden keskiössä on usein fyysinen vetovoima. Se kestää kuitenkin asiantuntijoiden mukaan vain muutamasta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Pitkän suhteen liimaksi tarvitaan muutakin kuin kiimaa.

Jotkut ovat sitä mieltä, että suhde alkaa todella vasta sitten, kun alkuhuumavaihe on suoritettu. Sitten on aika sitoutua todella ja jakaa arki sekä vastuu. Joillekin houkutus siirtyä uuteen suhteeseen kokemaan uutta alkuhuumaa on kuitenkin voimakas houkutus. Uudet mahdollisuudet ovat kirjaimellisesti omassa taskussa, puhelimen sovelluksissa.

Koska vaihtoehtoja on niin paljon, on hyvä puhua unelmista ja tavoitteista jo suhteen alussa. Parhaimmillaan tietysti asia esitetään rehellisesti jo deittiprofiilissa. Jotkut ehdottelevat, että ”sillä aikaa kun odotat sitä oikeaa, voitaisiin tapailla vain kevyesti”. Kannattaa miettiä tarkkaan, sopiiko sellainen hätäratkaisu omalle psyykelle.

Sinkku, kuuntele itseäsi

Tärkeintä on, että tiedät oikeasti, mitä haluat ja tarvitset. Jos haluat oikean sitoutuneen parisuhteen ja toinen vaikkapa monisuhteisuutta, sydänsurujen vaara on suuri. Sinkkuus on todennäköisesti parempi vaihtoehto kuin riutua suhteessa, joka ei ole ihan sitä, mitä haluat. Älä luota liikaa intuitioon, se voi johtaa harhaan, jos rakkauden nälkä on kova.

Kirjoittaminen voi auttaa selventämään omia haluja ja tavoitteita. Myös keskustelu ystävän kanssa voi selkeyttää omia tuntemuksia. Muista, että vaikka suhteiden kirjo on nykyään laaja, on täysin hyväksyttyä etsiä perinteistä parisuhdetta. Ja yhtä hyväksyttyä on, jos haluaakin elää itsekseen.

Jos päätät, että tavoittelet kunnollista, sitoutunutta suhdetta, muista, että se vie aikaa eikä tuloksesta ole takeita. Vaikka deittipalvelujen avulla on helppo tavata ihmisiä, rakkautta ei voi tilata. Pidä myös mielessä, että nettiin mahtuu monenlaista hiihtäjää. Ennen, kun treffeille mentiin isoveljen ystävän tai oman työkaverin kanssa, yhteisiltä tutuilta sai tyypistä lisätietoja. Ikävä kyllä nettideittailun maailmaan mahtuu henkilöitä, jotka esittävät aivan muuta kuin ovat.

Silti moni on löytänyt rakkauden verkon, digin ja sovellusten avulla. Kannattaa kuunnella järjen ääntä ja lukea varoitusmerkkejä, mutta pitää silti mieli avoimena!

Kun tiedät mitä olet etsimässä, aloita oma parisuhteesi liittymällä Treffit24-palveluun.

Voit keskustella aiheesta täällä!

Teksti: Laura Honkasalo ja Treffit24-tiimi

Kuva: Unsplash