Onko perinteinen parisuhde inflaation kourissa?

Kysyimme aiemmin syksyllä Treffit24-käyttäjiltä mistä deittailuaiheista blogista haluttaisiin lukea. Yksi esille noussut teema oli perinteisen parisuhteen suosio nykymaailmassa. Moni etsii netissä kevyttä tapailua. Onko kunnollisella parisuhteella enää arvoa?

”En etsi mitään vakavaa.” ”Haussa on kevytsuhde.” ”Etsin seuraa rietasteluun.”

Deitti-ilmoitukset voivat vetää mielen matalaksi, jos itse etsii sitoutunutta suhdetta. Eikö kukaan enää etsi kunnollista, yksiavioista suhdetta? Samaan aikaan media pursuaa juttuja monisuhteisuudesta, avoimista suhteista ja pettämisestä. Julkkikset hehkuttavat, miten kätevää on asua omissa kodeissa, vaikka seurustellaan. Avioliittoja solmitaan yhtä vähemmän samalla, kun erotilastot paukkuvat.

Kannattaako perinteistä parisuhdetta enää tavoitellakaan? Pitäisikö nyt vain alistua siihen, että suhteet ovat pelkkää seikkailua ja hauskanpitoa?

Sekava parisuhdekulttuuri

Vielä 1960-luvulla Suomessa avioiduttiin ahkerasti. Avoliitot olivat harvinaisia ja avioliiton avulla nuoret parit pääsivät aloittamaan yhteisen elämän – susipareille ei edes vuokrattu asuntoja. Nykyään avoliittokaan ei ole itsestään selvä ratkaisu: moni seurusteleva pari pitää omat kodit. Ruotsissa tällaiselle parille on jo oma termikin, särbor, joka tarkoittaa erillään asuvaa, mutta seurustelevaa pariskuntaa. Yksinasuvien määrä kasvaa Suomessa vuosi vuodelta ja sama kehitys on nähtävissä muissakin länsimaissa.

Samalla pinnalle on noussut erilaisia suhdemuotoja, kuten polyamoria ja muu monisuhteisuus, esimerkiksi avoimet liitot. Avoimessa liitossa pari saattaa asua yhdessä ja olla rakastuneita, mutta seksiä harrastetaan muidenkin kuin puolison kanssa. Aina kyse ei ole vain seksistä, vaan mukana voi olla voimakasta kiintymystä. Silti ensisijaisesta eli primäärikumppanista ei haluta erota. Kulissiliitotkaan eivät ole kuolleet. Moni pari pysyy yhdessä lasten tai omaisuuden takia.

Yhdysvalloissa yksinasuvien määrä on tuplaantunut viimeisen viidenkymmenen vuoden sisällä. Syiksi on arvioitu naisen aseman parantumista ja yleistä elintason nousua – köyhissä maissa yksinasuminen ei yleensä ole mahdollista. Yhdysvalloissa on myös enemmän sinkkuja kuin koskaan ennen ja avioliiton suosio on romahtanut. YK:n tilastojen mukaan avioitumisen suosio on vähentynyt kaikkialla, myös monissa köyhissä maissa, ja jopa valtioissa joissa uskonto määrää elämää tiukemmin kuin Suomessa.

Yksiselitteistä syytä ilmiölle ei ole löytynyt.

Deittipalveluiden vaihtoehtojen ylitulva

Vaikka yksinasuminen lisääntyy, moni kaipaa oikeaa, sitoutunutta suhdetta, jossa jaetaan koti ja arki. Mutta miten se löytäisi? Deittipalveluja, sovelluksia ja kanavia on pilvin pimein. Jopa eri kaupungeilla ja kaupunginosilla on omat sinkkuryhmänsä. Ja sitten ovat ne sinkut, joille se on valittu elämäntapa. Mistä sitä tietää, kiinnostaako saman konttorin vapaata miestä tai naista seurustelu lainkaan? Hän voi olla vaikka aseksuaali, joka ei halua seksiäkään.

Erilaisissa deittipalveluissa on periaatteessa helppo kertoa, mitä tavoittelee. Mutta entä jos oma toive säikäyttää muut tiehensä? Kuulostaako liian vakavalta, jos sanoo jo omassa profiilissa, että haussa on sitoutunut suhde? Ja miksi niin moni kertoo etsivänsä vain hauskanpitoa tai kevyttä suhdetta? Eikö enää osata sitoutua?

Suuria unelmia deittikumppanista

Nopeatempoinen aikakautemme saa unohtamaan, että tutustuminen vie aikaa, oli sitten kyse ystävästä tai seurustelukumppanista – tai vaikka koiranpennusta. Moni päättää yksien treffien perusteella, että kannattaa siirtyä seuraavaan ehdokkaaseen. Netissä ehdokkaita voi selata loputtomiin, syntyy illuusio, että nurkan takana voi odottaa joku vielä parempi.

Asiantuntijoiden mukaan perinteiseen parisuhteeseen on entistä vaikeampi päästä. Avioerojen määrä ei ole viime vuosina lisääntynyt, mutta solmittujen avioliittojen määrä on laskenut huomattavasti. Sitoutuneeseen parisuhteeseen kohdistuu paljon enemmän odotuksia kuin isoäidin aikaan. Samassa paketissa pitäisi olla seksuaalista kiihkoa ja syvää ystävyyttä, työtön ja köyhä ei saa olla, miehen toivotaan olevan naista pitempi ja harrastuksienkin pitäisi olla yhteisiä.

Usein näkemys unelmien puolisosta alkaa muokkautua jo lapsuudessa, ja viihde värittää sitä voimakkaasti. Harva on vapaa yhteiskunnan paineista ja ideologioista. Hyvää työihmistä ei etsi enää kukaan.

Mitä ajatuksia nämä odotukset parisuhteesta ja kumppanista sinussa herättävät? Keskustele artikkelista täällä. Oletko löytänyt Treffit24-palvelusta sellaista seuraa, jota olet etsimässä? Jatkamme aiheen parissa vielä ensi viikolla, pysy kuulolla!

Teksti: Laura Honkasalo ja Treffit24-tiimi

Kuva: Unsplash

One thought on “Onko perinteinen parisuhde inflaation kourissa?

Kommentit on suljettu.