Oharit iskevät itsetuntoon

Onko mitään musertavampaa kuin se, että on valmistautunut treffeihin, mutta deittikumppani ei ilmaannukaan paikalle? Tai että treffejä ei saada koskaan lyötyä lukkoon?

Oharit ovat aina karu kokemus. Joskus deittailija joutuu oharien uhriksi ennen kuin treffejä on edes sovittu: kohtaat netissä lupaavan tyypin. Treffit sovitaan alustavasti, vain tarkka kellonaika tai paikka jää sopimatta. Yllättäen, kun sopimisen aika tulee, deittiparistasi ei kuulukaan mitään. Valmistaudut siitä huolimatta: käyt suihkussa, mietit asun viimeisen päälle, jos olet nainen meikkaat huolella. Ikävä vain, että treffikumppanisi jatkaa mykkäkouluaan. Kellonaikaa tai paikkaa ei sovitakaan. Tällainen deittipari on aave. Hän on olemassa, muttei koskaan konkretisoidu. Nettitermein olet saanut mykkäpakit.

Jos käy säkä, aave ilmoittaa itsestään parin päivän tai viikon päästä. Hänellä on joko selitys käsillä tai sitten ei, mutta hän haluaisi kuitenkin tavata. Mieti tarkkaan, saako aave uuden mahdollisuuden! Tyypillä on selvästi vaikeuksia normaalissa kommunikaatiossa.

Toinen treffityyppi on peruuttaja. Kellonaika ja paikka on sovittu: tapaatte perjantaina coolissa viinibaarissa – tai siis ette tapaa, koska peruuttaja laittaa pari tuntia ennen treffejä viestin, että häntä väsyttää/pukkaa flunssaa/kaverin koira kuoli. Olet jo ehtinyt valmistautua, jännittää ja hermoilla, joten peruuttajan käytös ottaa todella päähän!

Peruuttajalla kuitenkin riittää pokkaa. Hän saattaa yllättäen tuutata viestiä jo samana iltana. Kaveri selvisikin koiran menetyksestä ja nyt peruuttaja on sitä mieltä että olisipa kiva kun olisi seuraa. Jos tykkäät sellaisesta tuuliviiristä, jonka fiilikset vaihtuvat vartin välein, sen kun isket kiinni! Toisaalta, kannattaako peruuttajan takia enää vaivautua?

Pahin on silti tylyttäjä, joka ei koskaan ilmaannu paikalle. Olette sopineet treffit kahvilaan tai baariin, mutta päädyt istumaan yksin lasillisen ääressä parhaimpiisi tälläytyneenä. Minuutit kuluvat ja kun puoli tuntia on mennyt, tajuat, ettei lupaava nettituttavuus aio koskaan ilmestyä paikalle.

Tylyttäjiä on kahta lajia: tylyttäjä 1 ei ilmesty paikalle, koska pelkää, on päihderiippuvainen, kärsii narkolepsiasta tai on kuollut. Tylyttäjä 2 käy kuikuilemassa pylvään tai ikkunalasin takaa millainen olet, ja kääntyy kannoillaan, jos et vastaa tarkkaan hiottuja odotuksia.

Miksi oharit satuttavat?

Oharit lyövät kanveesiin, koska odotukset romuttuvat. On inhimillistä, että mielikuvitus alkaa laukata ja treffailija kuvittelee, että nyt voisi napata, ehkä tämä treffikaveri on loppuelämän kumppani. Ja vaikka ei olisi, hän voi silti olla kiva tyyppi, joka kehaisee sinua, vaikka etsii vähän muuta. Oharit vetävät maton alta: et saa edes mahdollisuutta testata, löytyykö kemiaa.

Tyyppi, joka syyllistyy ohareihin, kärsii todennäköisesti empatiavajeesta. Hän ei kertakaikkiaan tajua, miltä oharien vetäminen tuntuu vastapuolesta. Hän ei käsitä, miten musertava kokemus on istua yksin baarissa tai kahvilassa odottamassa ihmistä, joka ei koskaan vaivaudu paikalle. Puhumattakaan siitä, että tyyppi kuikuilee pylvään takaa ja lipeää tiehensä ilmoittamatta itsestään.

Sinä sen sijaan osaat myötäelää. Tiedät, miltä tuntuu, kun joku kurkkii nurkista, tuomitsee toisen Ö-mappiin ja laittaa jälkikäteen sellaisen viestin, että ”näin kyllä sinut, et olekaan sitä mitä kuvittelin”. Tai vetää oharit viime minuutilla, kun olet jo menossa ovesta ulos tarkkaan harkitussa asussa, iloisen jännityksen vallassa.

Tärkeä nyrkkisääntö nettideittailuissa on: Älä ota mitään henkilökohtaisesti. Jos kiinnostavan tuntuinen tyyppi ghostaa, heittäytyy mykäksi, ei ilmaannu treffeille tai katoaa savuna ilmaan, syy ei ole sinussa. Yllättävän moni haluaa vain kirjoitella loputtomiin lupaavien ihmisten kanssa. Netissä sanomisiaan voi hioa huippuunsa, kasvokkain ei. Netissä kohtaamasi tyyppi voi olla varma, että on oikeassa elämässä pettymys. Hän voi olla ujo tai kärsiä sosiaalisesta fobiasta. Tai hän on voi olla pelkästään ääliö. Älä siis syyllistä itseäsi!

Oharit eivät johdu sinusta. Ongelma on kokonaan sen tyypin, joka syyllistyy ohareihin.

Oharien salatut syyt

Oharien taustalla voi olla yllättäviä seikkoja. Nettituttavuutesi voi olla varattu. Ehkä hän aidosti kuvitteli, että treffit piristäisivät arkea, mutta pupu meni pöksyyn viime minuutilla. Hän voi olla burn outin partaalla tai sekaisin. Saattaa olla, että vain hän testaa viehätysvoimaansa netissä. Tai ehkä hän harrastaa naukkailua näppiksen ääressä, mutta ei uskalla selvin päin paikalle.

Oharit eivät ole koskaan sinun vikasi. Oharit satuttavat aina. Jos tulee selitys, se on yleensä turhauttava (”nukahdin vahingossa”, ”töissä oli tosi raskasta”). Ja se vasta turhauttaakin, jos selitystä ei tule! Silloin tuntee itsensä mitättömäksi.

Ole itse suora. Jos treffikumppanisi vetkuttaa ajan tai paikan sopimista, kysy suoraan, että kannattaako nyt alkaa valmistautua treffeille ollenkaan, kun kaikki on niin epävarmaa. Jos hän peruu, kysy, oliko tämä tässä, vai sovitaanko uusi aika. Jos hän ei ilmaannu paikalle, kerro miten ankealta tuntuu odottaa yksin treffipaikalla. Kiukkukin on sallittua.

Jos saat selityksen, mieti tarkkaan, saako toinen uuden vaihtoehdon. Jos selitys kuulostaa aidolta, voit vielä suoda mahdollisuuden – kuka tahansa voi olla kerran huonolla tuulella tai uupunut, flunssassa tai nukahtaa vahingossa. Joskus oharityyppi osoittautuu toisilla treffeillä ihanaksi – mutta useimmiten ei. Ohareiden vetäminen paljastaa ihmisestä paljon: hän ei ole empaattinen, hän ei luultavasti oikeasti välitä muiden tunteista. Jos hän aiheuttaa pettymyksen jo ennen ensimmäisiä treffejä, entä myöhemmin? Ensimmäisillä treffeillä yritetään yleensä tehdä mahdollisimman hyvä vaikutus.

Nuorilla, näteillä naisilla saattaa olla netissä ylitarjontaa, minkä vuoksi he kuvittelevat voivansa kohdella muita miten vain. Sama saattaa päteä komeaan ja varakkaaseen mieheen. Tai entä jos deittiparisi tapailee muita samaan aikaan? Ehkä samalle illalle tuli houkuttelevampi tarjous? Ehkä on/off-kumppani kaivautui yhtäkkiä esiin ja halusi tavata?

Oharit, lopullinen leima?

Vanha viisaus sanoo, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Kuuntele vaistoasi: annatko uuden mahdollisuuden? Älä kuitenkaan anna periksi kiukulle ja katkeruudelle. Älä tilitä somessa, varsinkaan julkisesti, miten kakkamaisesti sinua on kohdeltu. Kielteisyys ei tee koskaan kivaa vaikutelmaa. Tviitit leviävät laajalle.

Muista: jos treffiparisi ei pysty sitoutumaan edes siihen, että sopisi treffit tai ilmaantuisi paikalle, pystyykö hän sitoutumaan seurusteluun? Jos hän ei vaivaudu ilmoittamaan, ettei pääse paikalle, millaiset kommunikaatiokyvyt hänellä on? Oharit satuttavat, mutta loppujen lopuksi ne voivat olla hyvä juttu.

Ohareiden piiriin kuuluu myös ghostaus hyvin menneiden treffien jälkeen. Ensimmäiset treffit voivat olla jopa ihanat, mutta sen jälkeen toinen vetäytyy. Jotkut menevät niin pitkälle, että blokkaavat deittikumppanin kaikissa välineissä. Jos ensitreffeillä tuli tehtyä virhearvio, tai tilanne on sittemmin muuttunut, olisiko reilumpaa sanoa suoraan? Moni sanoo, että rehelliset pakit vaikka päin naamaa olisi kivempi vaihtoehto kuin lupaukset, jotka eivät koskaan toteudu.

Ghostaus on aina ghostaajan ongelma. Luultavasti hänen on vaikea sanoa, että ”tämä oli nyt tässä” tai ”mua ei sittenkään kiinnosta”. Hän voisi sanoa myös suoraan, jos eksä otti takaisin tai mummo jäi kaatuvan kuusen alle.

Oharityypit huomio!

Jos olet itse oharien tekijä, mieti hetki, millaisia tuntemuksia aiheutat muille. Vaikka sinulle neittideittimaailma olisi huoletonta leikkiä, mieti onko se sitä muille. Voit aiheuttaa käytökselläsi aitoa murhetta. Jos tulet katumapäälle, ole rehti ja peruuta treffit hyvissä ajoin! Vaikka sinulla olisi treffiehdokkaita jonossa, kaikilla ei ole.

Jonain päivänä sinä voit olla oharien uhri. Miltä sinusta sitten tuntuu?

Treffejä, ei ohareita, on tarjolla Treffit24-palvelussa. Hae omasi!

Keskustele artikkelista täällä!

Teksti: Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on helsinkiläinen kirjailija ja sinkkuäiti, joka harrastaa nettideittailua säännöllisen epäsäännöllisesti.

Kuva  freestocks.orgUnsplash