Treffi-ideoita tuoreella twistillä

Halihormoni oksitosiini aiheuttaa vahvan läheisyyden tunteen. Miten hormonin saa kihisemään treffeillä?

Treffit aiheuttavat aina jännitystä. Toiminta helpottaa! Yhdessä tekeminen myös yhdistää. Rohkea treffipari suuntaa karaokeen. Yhdessä laulaessa erittyy runsaasti halihormoniksi kutsuttua oksitosiinia, joka luo nopeasti yhteyden tunteen. Oksitosiinia erittyy muissakin puuhissa, esim. vuoristoradassa tai kiipeillessä. Myös yhdessä syöminen erittää oksitosiinia. Syöminen saattaa kuitenkin olla ekoilla treffeillä liian jännittävää puuhaa.

Oksitosiini on mielihyvähormoni, jolla on todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävä vaikutus. Oksitosiini auttaa synnytyksessä ja saa äidinmaidon virtaamaan. Oksitosiini herättää hoivavietin ja aiheuttaa mielihyvää. Se aiheuttaa myös anteliaisuutta, empatiaa, yhteistyöhalukkuutta ja vahvistaa luottamusta ihmisten välillä. Oksitosiinia erittyy seksuaalisessa kanssakäymisessä ja orgasmissa. Orgasmin jälkeinen läheisyyden tunne johtuu pitkälti oksitosiinista. Tosin pelkkä halauskin käynnistää oksitosiinin erityksen.

Käsillä tekeminen lähentää

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan yhdessä taiteileminen lisää oksitosiinin eritystä. Käsillä tekeminen myös vähentää jännitystä. Muutaman tunnin dreijauskurssi on hauska treffi-idea. Kursseja järjestävät yhdistykset, työväenopistot ja itsenäiset keraamikot. Tärkeää ei ole hieno lopputulos, vaan uuden jutun kokeileminen. Miehillä oksitosiinin eritys jopa tuplaantuu yhdessä taiteillessa. Joillakin paikkakunnilla järjestetään maalausiltoja, joilla maalataan opettajan ohjauksella inspiroivia juomia nauttien. Tarjolla on myös elävän mallin piirustusiltoja.

Sama vaikutus on tutkimusten mukaan lautapelien pelaamisella! Yhdessä pelaaminen lisää oksitosiinin tuotantoa. Monissa pubeissa on saatavilla laaja valikoima lautapelejä.

Pieni pelko kutkuttaa ja yhdistää. Joillain paikkakunnilla järjestetään kummituskävelyjä, joiden tiimoilta oppii uutta paikallishistoriasta. Vaikka jännitys voi olla hauskaa, älä kuitenkaan varaa kuumailmapallolentoa ennen kuin olet kysynyt, pelkääkö treffiparisi korkeita paikkoja! Kaikenlaiset uudet elämykset uudessa ympäristössä kiihdyttävät oksitosiinin tuotantoa. Silloin syntyy yhteyden tunne ja seksuaalinen halu saattaa herätä. Halihormonia erittyy luonnollisesti myös haliessa!

Pakohuone voi olla jännittävää ja hauskaa puuhaa treffeillä. Varmista kuitenkin, ettei deittikumppanisi kärsi suljetun tilan pelosta! Pakohuonearvoituksen ratkaiseminen lisää adrenaliinin eritystä ja se auttaa luomaan siteen välillenne. Adrenaliinin purskahdus lisää miehissä ja naisissa testosteronin sekä naisissa estrogeenin eritystä. Testosteronin eritys tekee sekä naisista että miehistä avoimempia ja lisää seksuaalista halukkuutta. Estrogenitason nouseminen saa naiset flirttailemaan.

Lisäksi pakohuoneessa ei tarvitse selvitä small talkista, ja pääset ehkä todistamaan treffikumppanillesi, miten fiksu olet.

Treffi-ideoita täynnä tunnelmaa

Erikoinen miljöö luo treffeille erityisen tunnelman. Käynti kasvitieteellisessä puutarhassa on piipahdus toiseen todellisuuteen. Keskustelu penkillä banaanipuun alla on erilainen elämys kuin istuskelu kapakassa. Varsinkin rospuuttoaikaan on ihanaa piipahtaa trooppiseen paratiisiin. Kasvitieteellinen puutarha löytyy esimerkiksi Oulusta, Joensuusta, Turusta ja Helsingistä. Myös planetaariossa on erityinen tunnelma.

Jos molempia kiinnostaa vanha tavara, retki lähipaikkakunnan kirppiksille, rompetorille tai antiikkimarkkinoille voi olla hauska treffi-idea. (Muista kuitenkin turvallisuusseikat: ensimmäisillä treffeillä on turvallisempaa matkustaa junalla tai bussilla kuin mennä tuntemattoman autoon.) Vanhojen tavaroiden tiimoilta löytyy myös juteltavaa. Rompetorilla voi tulla vastaan samanlainen mehulinko kuin lapsuudenkodissa ja kirppiksellä saattaa olla mummolasta tuttu ryijy. Löydöt tekevät iloiseksi ja retkellä on kiva käydä kahvilla.

Luontoretki tarjoaa sekä liikunnan aiheuttaman hyvänolon tunteen että kauneuselämäyksiä. Sopiva kohde on helppoa löytää retkipaikka.fi-sivustolta. Kaikki eivät tietysti tykkää rämpiä metsässä. Myös kaupunkiympäristöstä löytyy sykähdyttäviä kohteita. Jos treffikumppanisi kärsii raitisilmafobiasta, retki museoon voi tarjota sekä elämyksiä että jutun juurta.

Kun mietit treffi-ideoita

Mieti, millaisissa tilanteissa olosi on luonteva. Viihdytkö paremmin hohtokeilaamassa kuin fine dining -aterialla? Onko olosi kotoisa kävelyllä merenrannassa vai taidemuseossa? Kiinnostaako kartingin kokeileminen enemmän kuin leffateatterissa istuminen? Älä kuitenkaan junttaa omaa ideaasi, vaan tunnustele, mitä treffikumppanisi haluaa tehdä.

Jotkut kiireiset harrastavat Skype-treffejä. Tutustuminen tietokoneen välityksellä on kuitenkin aina eri juttu kuin oikea tapaaminen. Kumppanin valintaan vaikuttavat paljon feromonit. Seksuaaliferomonit selittävät, miksi kahden ihmisen välillä voi olla välitöntä ”kemiaa”. Aistimme feromoneja esimerkiksi hajun kautta. Tutkimusten mukaan naisen feromonit vetoavat miehiin erityisesti ovulaation aikana. Eräässä tutkimuksessa ovuloivat stripparit saivat miehiltä enemmän tippejä!

Jos evoluutiopsykologeja on uskominen, karvoitusta ei kannata poistaa, kun lähtee treffeille. Karvojen ajelu heikentää feromonien vaikutusta. Karvojen poistaminen voi jopa johtaa siihen, että ihmisen ominaishaju muuttuu vastenmieliseksi. Itse emme ominaishajua aisti, eikä sitä välttämättä huomaa toinenkaan osapuoli – vaikutus on tiedostamaton.

Netissä myydään feromonisuihkeita, mutta niiden vaikutuksesta ei ole mitään takeita. Feromonisuihketta enemmän merkitsee aito kiinnostus treffikumppania kohtaan ja silmiin katsominen. Koskettelu on kinkkinen juttu MeToo-aikakaudella. Välillä neuvotaan, että treffikumppania kannattaa koskettaa ohimennen, vaikkapa hipaista käsivartta. Nykyään on kuitenkin vaikea tietää, onko kosketus ensitreffeillä tervetullut vai loukkaava. Suhtaudumme koskettamiseen eri tavoin: toisten mielestä on ihan ok halata työkavereitakin, toinen kammoaa huoletonta koskettelua. Kokeilemalla paritansseja pääsee koskemaan luontevasti. Tanssiessa on myös luontevaa katsoa silmiin, ja evoluutiospykologien mukaan feromonit pääsevät vaikuttamaan tehokkaasti.

Oikea mielentila

Treffeille suunnatessa olisi hyvä olla sopivassa mielentilassa. Eräässä seksioppaassa kehotettiin masturboimaan ennen treffejä – se rentouttaa, mielihyvä välittyy muillekin ja kasvoille nousee terve hehku! Eräs bloggaaja kertoo katsovansa ennen treffejä stand up -komediaa netistä. Nauraminen saa aikaan mielihyvän auran. Jotkut väittävät, että ennen treffejä kannattaa syödä kananmunia, koska ne nostattavat mielihyvähormonit hyrräämään. Jotkut ottavat nokoset ollakseen treffeillä rentona.

Feromonien vaikutuksesta kiistellään, mutta oksitosiinin voima tunnustetaan yleisesti. Yhdysvvalloissa järjestetään jopa oksitosiinibileitä, kaupallisten toimijoiden aloitteesta tietysti. Bileissä purskutetaan sieraimiin oksitosiinia nenäsuihkeena ja katsotaan, kenen kanssa syttyy kemiaa. Tiedemiehet kritisoivat keinotekoisen oksitosiinin käyttöä, tuotteeseen hurahtaneet taas ylistävät sitä. Jos edes toinen on treffeillä rento ja osoittaa kiinnostusta, oksitosiini saattaa purskahtaa myös deittikumppanissa. Mutta kuten aina, vaikutus on yksilöllinen. Jotkut tuntevat itsensä rentoutuneiksi otettuaan keinotekoista oksitosiinia, toisille tulee vain epämukava olo.

Treffitaikasauvaa ei ole olemassa

Loppujen lopuksi on mahdotonta tietää, miksi joillain treffeillä on kemiaa ja toisilla ei, tai millainen puuha treffeillä saisi lemmen roihahtamaan. Johtuuko kemia hormoneista, feromoneista, karvoituksesta, ominaishajusta vai sielujen sympatiasta? Vain se on varmaa, että jos treffikumppania ei uskalla tavata oikeassa elämässä, mitään ei tapahdu. Videopuhelu ei riitä kemian selvittämiseen!

Feromonit ja oksitosiini eivät ole kohtalon sana – ne voivat yhtä hyvin johtaa harhaan. Fyysinen vetovoima saattaa olla eri juttu kuin henkinen yhteys, hetken huuma eroaa pitkästä sitoutumisesta. Ulkomailla deittikumppanin yhteensopivuutta voi koettaa selvittää jopa dna-testillä. Tosiasiassa tiede ei osaa täysin selittää, miksi jotkut viihtyvät, yhdessä jotkut eivät, tai miksi jotkut haluavat toisiaan seksuaalisesti ja toiset eivät.

Nauraminen yhdistää varmasti. Ehkä stand up -esitys tai hauska näytelmä voisi saada kipinät lentämään? Erikoisen liikuntalajin, kuten ilmajoogan kokeileminen voi olla hauskaa – ainakin jälkeenpäin. Burleskiesitykset ovat hauskoja, villejä ja seksikkäitä. Pubivisa voi olla hauska kokemus.

Varsinkaan ensimmäisiä treffejä ei kuitenkaan pitäisi viilata ja suunnitella viimeisen päälle. Paras vaihtoehto on rento puuha, jonka lomassa voi jutella ja tutustua. Keikalla keskustelu tuskin onnistuu, ja leffassakin istutaan hiljaa. Urheilutapahtumassa voi olla hauskaa, mutta meluisaa.

Muista, että treffit jännittävät aina. Ja keskustelussa tulee aina taukoja. Älä ota sitä liian vakavasti!

Treffiseuraa ja treffi-ideoita vaihtamaan pääset Treffit24-palvelussa!

Teksti: Laura Honkasalo

Laura Honkasalo on helsinkiläinen kirjailija ja sinkkuäiti, joka harrastaa nettideittailua säännöllisen epäsäännöllisesti.

Kuva roya ann miller,  Unsplash

Keskustele artikkelista täällä!