Eroon huonosta suhteesta – miksi se on niin vaikeaa?

Ihminen tottuu kaikkeen, myös hankalaan tai huonoon parisuhteeseen. Kuormittavassa tilanteessa kokonaiskuva voi hämärtyä, eikä suhteesta pysty irrottautumaan, vaikka haluaisi.

Olisinpa lähtenyt aiemmin, pohtii Liisa, 36, aika ajoin miettiessään entistä puolisoaan. Vaikka mies löi ja petti, Liisa jatkoi suhdetta viiden vuoden ajan. Läheisilleen ja ystävilleen Liisa ei paljastanut koko todellisuutta suhteesta. Ainoastaan Liisan paras ystävä tiesi tilanteesta, tarjosi tukeaan ja myös kannusti Liisaa jättämään miehen.

– Niin henkinen kuin fyysinenkin väkivalta alkaa usein vaikuttaa ihmisen itsearvostukseen ja siihen, mitä hän ajattelee itsestään. Ihminen ikään kuin turtuu huonoon kohteluun ja häneltä voi hämärtyä rajat, miten häntä saa kohdella, toteaa erityistason seksuaaliterapeutti, logo- ja toimintaterapeutti Elina Tanskanen.

”Odotukset yhteisestä elämästä eivät kohtaa”

Myös toistuvasti rikottu luottamus yleensä romuttaa parisuhteen perustukset. Siksi kumppanin käytöksen muuttamiseen tarvitaan ammattiapua ja kumppanilla itsellään täytyy myös olla motivaatiota muuttua. Väkivaltaa kokeneenkin kannattaa käsitellä kokemuksiaan ammattiauttajan kanssa, sillä se helpottaa toipumista.

Suhteen lopettaminen voi käydä mielessä myös muista syistä. Niina, 25, on harkinnut parivuotisen suhteen lopettamista, koska kumppanin työ, harrastukset ja peli-illat kaverien kanssa ovat Niinaa tärkeämpiä.

– Kalenteri on yksi tapa tarkastella omia arvoja. Ihminen saattaa sanoa, että parisuhde on yksi elämän tärkeimmistä asioista, mutta siitä huolimatta aika kuluu kaikkeen muuhun. Voi toki olla, ettei ihminen tiedosta täysin toimintaansa ja sen vaikutusta suhteeseen. Tai sitten odotukset yhteisestä elämästä eivät kohtaa, Tanskanen toteaa.

Jos toinen haluaa nähdä muutaman tunnin viikossa ja toinen olla yhdessä kaiken aikaa, kannattaa toiveista ja odotuksista ehdottomasti keskustella. Jos suhde on nuori, sinkkuajan elämäntyylistä voi olla vaikea luopua ja tuntuu haastavalta raivata suhteelle aikaa. Valitettavasti kaikkea ei voi saada yhtä aikaa.

Yhteys kumppaniin ei aina toimi

Yksinäisyyden tunne suhteessa voi myös tarkoittaa kokemusta siitä, ettei ole läheinen kumppaninsa kanssa eikä yhteys osapuolten välillä toimi. Parille on saattanut muodostua tapa olla olematta kontaktissa keskenään tai kysymys on erilaisista kiintymyssuhdetyyleistä. Silloin toiselle on luontevampaa ottaa etäisyyttä, vaikka toinen taas haluaa olla kaiken aikaa iholla. Tätäkin teemaa voi käsitellä ja työstää.

– Jo se, että alkaa tiedostaa syitä ja seurauksia, voi auttaa usein pääsemään eteenpäin tilanteesta, Tanskanen muistuttaa.

Läheiset ihmiset usein reagoivat vahvasti rakkaan ihmisen kipuun ja kärsimykseen. On normaalia haluta ystävänsä parasta ja pitää hänen puoliaan. Joskus kaverit kehottavatkin nostamaan kytkintä suhteesta.

– Sanotaan, että empaattinen maallikko vetää vertoja terapeutille. Se, että tulee kuulluksi, saa tsemppausta ja uusia näkökulmia auttaa toki. Toisaalta ystävä ei välttämättä anna terapeutin tavoin neutraalia peilauspintaa, jota tarvitsee silloin, kun olo on ristiriitainen ja tuntee, että kaikissa vaihtoehdoissa on jotain huonoa ja ajatukset ovat ihan sekaisin, Tanskanen toteaa.

Jos pohdit mahdollista eroa ja mietit sitä, miksi se on niin vaikeaa, muista nämä:

  • Kuormittavassa tai haastavassa tilanteessa kokonaiskuva voi hämärtyä. Ihminen ei välttämättä enää sisäistä, mikä on ok ja mikä ei. Tähän voivat vaikuttaa myös yksilölliset tekijät. Esimerkiksi mielenterveysongelmat tai traumaattiset kokemukset voivat hankaloittaa huonosta suhteesta lähtemistä, vaikka jollain tasolla tietäisikin sen olevan oman hyvinvoinnin kannalta parasta.
  • Eroaminen on harvoin helppoa, ja tunteet voivat vaihdella voimakkaasti. Välillä haluaa luottaa siihen, että tilanne muuttuu. Välillä on selvää, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä.
  • Oman luottoihmisen tuki voi antaa voimia ja rohkeutta lähtemiseen.
  • Jos kumppani toistuvasti lupaa muuttua, mutta ei tee niin tai muutos ei kestä, on ymmärrettävää, että haluaa pysyä toiveikkaana, mutta sinisilmäinen ei kannata olla. Silloin kannattaa alkaa tehdä jotain toisin, vaikka hakea apua yksin tai yhdessä.

Teksti: Jenny Belitz-Henriksson

Kuva: Joshua Fuller, Unsplash