Onko ero oikea ratkaisu? Näistä merkeistä sen tiedät

Onko tylsistyminen suhteeseen riittävän suuri syy erota? Seksuaaliterapeutti kehottaa tutkiskelemaan itseään ja haastamaan ajatuksiaan, sillä käsittelemättömät ongelmat usein seuraavat suhteesta toiseen.

Kun vastarakastunut ystävä hehkuttaa uutta kumppaniaan, iskee kateus. Uusi romanssi kuulostaa tuhkimotarinalta verrattuna omaan suhteeseen, joka on arkipäiväistynyt aikaa sitten. Piristääkö vanhaa suhdetta vai lähteä lätkimään, jos suhde tuntuu junnaavan paikallaan? Miten olla intona kumppaniin, joka tuntuu liiankin tutulta ja turvalliselta eikä tarjoa jännitystä tai villiä seksiä?

– Suhteissa tulee erilaisia vaiheita, myös sellaisia, joissa tuntuu siltä, että on tasaista ja tylsää. Tällöin kannattaa miettiä, mitä suhteelta toivoo ja mikä suhteessa sitten olisi sitä eteenpäin menemistä mitä kaipaa, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen toteaa.

Jos suhde on junnannut paikallaan, eikä toivottua kehitystä tapahdu muutosyrityksistä, puhumisesta ja kenties ammattiavusta huolimatta, voi olla aika pohtia, olisiko ero paras ratkaisu. Joskus odotukset ovat hyvin erilaisia ja tunne suhteesta myös poikkeaa pariskunnan kesken toisistaan.

– Oma haasteensa on tilanne, jossa toisen mielestä suhteessa on kaikki hyvin ja toisen mielestä taas kaikki tökkii, Tanskanen toteaa.

Sellaisessa tilanteessa kumpikin voi yrittää asettua toisen kenkiin ja pohtia, miten voisi tulla toista puolitiehen vastaan. Kompromissihengessä toinen voi esimerkiksi sitoutua työstämään suhdetta ja toinen taas lupaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, mikä on jo hyvin.

Mitä haluat arjelta ja parisuhteelta?

Aika ajoin on hyvä haastaa omia ajatuksia siitä, millaista arjen ja parisuhteen pitäisi olla. Jos tuntuu siltä, että koko ajan pitäisi tapahtua jotain jännittävää tai parisuhteen ja seksielämän pitäisi olla pelkästään huikeaa ilotulitusta, voi olla hyvä katsoa peiliin ja tutkia sitä, miksi tavallinen arki tuntuu sietämättömältä.

– On hienoa, jos kumppanin kanssa voi ideoida yhdessä tapoja tehdä toisin ja sekoittaa pakkaa, ihmiset kun piristyvät niin eri asioista. Moni nauttii siitä, että tehdään jotain uutta, ihan mitä tahansa, ja sitä kautta saadaan elämään vaihtelua ja uusia näkökulmia, Tanskanen toteaa.

Jos seksi on sinänsä hyvää, mutta kovin tuttua ja ennalta-arvattavaa, sen pelillistämistä voi kokeilla. Jos kaipaa leikkisyyttä, voi kokeilla esimerkiksi roolileikkejä. Ne saattavat kummasti tuoda virtaa tasapaksulta tuntuvaan suhteeseen.

– Tee se itse –henkiset ihmiset voivat tehdä Purkki-nimisen seksipelin. Kumpikin kirjoittaa lapulle itselle mieleisiä seksiin liittyviä tekemisiä ja laittaa laput purkkiin. Sovittuna ajankohtana purkista nostetaan lappu ja toteutetaan siinä lukeva ehdotus, Tanskanen vinkkaa.

Olisiko toinen kumppani sittenkin parempi?

Joskus tulee tilanne, että ruoho tuntuu olevan vihreämpää aidan toisella puolella. Saattaa tuntua siltä, että kaikki muut ovat kiinnostavampia kuin oma kumppani. Kumppania ei kuitenkaan useinkaan kannata vaihtaa lennosta, ainakaan ilman, että miettii, mistä on kyse ja mitä kaipaa. Jos kyse on esimerkiksi tylsistymisestä yleensä elämässä, uusi kumppanikaan tuskin tuo ainakaan pitkäkestoista helpotusta.

– Tilanne voi toki mennä toivottuun suuntaan vaihtamalla – tai sitten ei. Jos eroaa, on luonnollisesti tärkeää prosessoida eroa riittävässä määrin. Pitää miettiä, mistä ero johtui ja mitä aikoo tehdä toisin vastaisuudessa, mihin voi vaikuttaa ja mistä voi ottaa vastuuta, Tanskanen muistuttaa

Osa tuoreen suhteen tenhosta selittyy sillä, että kaikki on uutta ja siten niin virkistävää. Omat käsittelemättömät ongelmat voivat kuitenkin seurata suhteesta toiseen, joten sen vuoksi avain parempaan parisuhteeseen on usein itsetutkiskelu ja oman ajattelun haastaminen.

Teksti: Jenny Belitz-Henriksson

Kuva: Unsplash