Sinkun joulu: yksinäinen vai ei? Deittailijat kertovat.

Joulu herättää monenlaisia tunteita: osalle se on vuoden ihanin perinnejuhla, osalle ahdistava ja yksinäinen pyhä muiden samanlaisten joukossa – ja mitä vain siltä väliltä. Helposti perhejuhlaksi tituleerattu joulu saattaa etenkin sinkuille olla päänvaivaa ja ulkopuolisuuden tunnetta tuova ajanjakso. Onko sinkun joulu yksinäinen?

Sinkku mies jouluna koiran kanssa.

Kysyimme Treffit24-palvelun käyttäjiltä heidän ajatuksiaan ja tapojaan joulun vietosta sinkkuna.  Entä kun vierelle löytyy sydänkäpynen: kuinka nopeasti ensimmäistä joulua oltaisiin valmiita viettämään yhdessä?

Joulufiilis löytyy hyvin ilman kumppaniakin

Moni 220 vastaajasta kertoo viettävänsä joulua vanhempien, lasten tai muiden sukulaisten kanssa. Osa juhlii tai rauhoittuu kavereiden kanssa – yhdeltä löytyy sinkkuporukka, jonka kanssa mökkeillään jouluna.

Sinkkujen ajatuksia joulusta.

Sukulaisten ja ystävien kanssa – en yksin yhtäkään joulua.

Monella joulu menee töissä. Osalle pakkopullaa, osalle taas helpottavaakin: tässä Duunitorin artikkelissa vinkkejä jouluna töissä selviämiseen.

Joulusta nautitaan myös yksin kaikessa rauhassa. Moni kertoo rentoutuvansa sohvalla sarjojen, elokuvien ja musiikin parissa – jouluruokiakin voi ihan hyvin valmistaa vain itselleen.

Käyn joulusaunassa ensin, sitten syön jouluruokia. Kuuntelen joululauluja cd:ltä, käyn kirkossa jouluhartaudessa. Kääriydyn lämpimän shaalin alle sohvalle ja katselen telkkua samalla. Ihanaa olla aivan yksin….

Kotona hyvää ruokaa ja juomaa nauttien. Tv:tä ja musiikkia kuunnellen.

Lainaan kirjastosta kassillisen kirjoja ja luen niitä. Käyn myös äidin luona joulusaunassa ja -pöydässä ja vietän aikaa läheisteni kanssa.

Ensimmäinen joulu uuden kumppanin kanssa

Entä kun vierelle löytyy kumppani: milloin deittailijoiden mielestä tuntuisi sopivalta viettää ensimmäistä yhteistä joulua? Suurimman osan mielestä vaikka heti, mutta eri linjallakin oltiin.

Ensimmäinen yhteinen joulu

Joulutapaaminen on ok, koko joulu uuden ihmisen kanssa on liikaa.

Ei koskaan. Tykkään viettää jouluni yksin ja entinen kumppani arvosti sitä.

Sinkun joulu tuntuu monesta yksinäiseltä

Lähes 45 % vastaajista kokee joulun sinkkuna ainakin osittain yksinäiseksi. Jotkut ohittavat sen vieton, osalle se tuntuu yksinäisyyden suhteen jopa musertavalta.

En oikeastaan vietä joulua, olen kotona itsekseni ja yritän olla ajattelematta että on joulu.

Olen ollut lähinnä kotona yksin. Tehnyt jouluruokia/herkkuja ja sitten joulunpyhät tuijotellut telkkaria, käynyt lenkillä. Kyllä on ollut joskus tylsää…aina yksin…sitten keksin hankkia kissan 3 vuotta sitten, on edes joku jolle voi jutella.

Olen käytännössä ohittanut koko joulun…ei viikonloppua kummempi.

Olen nukkunut, ahminut, itkenyt, enpä ole muuhun pystynyt kun yksin on joutunut olemaan.

Jos mulla ei lapsia ois, tuntuis paljon yksinäisemmältä. En usko, että kukaan haluaa viettää joulua yksin.

Yksinäisyys on räjähtänyt tämän päivän Suomessa: alkuvuodesta raportoitiin jopa joka kolmannen ihmisen kärsivän siitä aiemman viidesosan sijaan. Erityisesti joulu on monelle vuoden ahdistavin juhla. Anna-lehden artikkelissa psykologi kertoo vinkkejä, joiden avulla joulusta voi nauttia yksinäisyydestä huolimatta. Netistä voi myös etsiä jouluksi menovinkkejä, ja sosiaalinen media tarjoaa vertaistukea ja mahdollisuuksia etsiä seuraa samassa tilanteessa olevista. Tai miten olisi vaikka laivareissu tai vapaahtoistyöt itselle mieluisan ja merkityksellisen asian parissa?

Koira jouluna poronsarvet päässään.

Suurin osa kyselyyn kommentoivista nauttii joulusta yksinäisyyden tunteesta huolimatta.

Jouluruokia syöden, olutta nauttien ja konjakkia sekä kaffee. Treffipalstalla notkuen, ulkoillen ja liikkuen.

Iäkkään isän luona ja illan yksin, tavallaan oli hienoa ja levollista olla yksin.

Kotona rauhaisa joulu, muistelen läheisiäni jotka olleet keskuudessa. Perinteisesti joulua muuten viettäen.

Kyselimme myös ajatuksia joululahjoista. Kuuluuko deittikumppanille ostaa lahja, ovatko deittailijat itse niitä saaneet tapailuaikana, ja mitkä ylipäätään ovat vastaajien toivelahjoja tänä vuonna? Seuraavassa blogissa tästä pian lisää!

Nyt on hyvä aika tulla etsimään omaa sydänkäpystä Treffit24-palveluun – kuka tietää, ehkä hän löytyy jo joulun pyhiksi? <3

Kuvat: Canva

Teksti: Treffit24-tiimi