Miten päästä yli erosta?

Viime viikolla kerroimme vinkkejä, joita eroa läpikäyvän olisi hyvä huomioida; mikä on hyväksi itselle eron jälkeen ja mitä kannattaa välttää. Tällä viikolla jaamme vielä loput vinkit erosta selviämiseen ja exästä yli pääsemiseen.

Huono veto: liian nopeasti markkinoille

Eron jälkeen meillä on usein vimma todistaa itsellemme ja muille, että kelpaamme vielä. Moni syöksyy saman tien nettideittipalstalle. Käsittelemätön suru kuitenkin karkottaa helposti muut. Jos löydät seuraa, onko se oikeasti sitä, mitä tarvitset? Monilla on kiire saada uusia seksikokemuksia, varsinkin jos suhde on ollut pitkä ja yksiavioinen. Mieti tarkkaan, ovatko seksisuhteet haitaksi vai hyödyksi.

Jos vuodatat nettideiteillä exästäsi, et ole valmis deittailemaan. Kukapa ei salaa uneksisi ihanasta laastarisuhteesta, tyypistä joka palvoo, hemmottelee ja parantaa kaikki haavat? Todellisuudessa laastarisuhde on harvoin ihana ja seurauksena voi olla lisää murheita. Pahimmillaan satutat toista osapuolta pahasti, jos et ole vielä valmis seurustelemaan.

Hyvä veto: kokeile kaikkea uutta

Pään ajaminen kaljuksi eron takia ei ole suositeltavaa, mutta muunlaiset muutokset ovat. Vaikka ero olisi tapahtunut yhteisymmäryksessä se on musertava tapahtuma, joka saattaa jättää tunteen siitä, ettei omaan elämään oikeastaan voi vaikuttaa, eikä asioita voi kontrolloida. Uusien juttujen kokeileminen voi tuoda takaisin tunteen siitä, että elämään voi sittenkin itse vaikuttaa.

Jos olet uneksinut opiskelusta, olisiko nyt hyvä sauma? Tai osallistuisitko sille keramiikkakurssille, jolle ei seurustellessa jäänyt aikaa? Lähde reissuun ystävien kanssa, kokeile hiljaisuuden retriittiä tai mene yksin kylpylälomalle. Hanki uusia taitoja, opettele uusia juttuja.

Huono veto: kosto

Kosto voi houkutella, varsinkin jos sinut on jätetty. Muista, että kostosta on eniten haittaa kostajalle. Kosto saa sinut vaikuttamaan lapselliselta ja se voi antaa exällesi oikeutuksen tämän pahoille teoille. Hän pääsee myös todistamaan muille, että olet sekopää.

Kostolla voi olla laajakantoisemmat seuraukset kuin kuvittelet – varsinkin jos särkynyt sydän on sekoittanut ajatuksesi. Suomessakin tyypit, jotka ovat haukkuneet exäänsä semijulkisesti esimerkiksi Facebook-ryhmässä, ovat päätyneet kunnianloukkauksesta käräjille.

Myöhemmin kosto kaduttaa varmasti, oli siitä seurauksia tai ei. Jos exäsi oli oikeasti maailman suurin mätäpaise, haluatko alentua hänen tasolleen? Psykologien mukaan koston toteuttamisesta ei seuraa tyydytys, vaan se repii haavat entistä isommin auki.

On ok tukeutua ystäviin, mutta älä hauku exääsi heille loputtomiin. Se voi vahingoittaa ystävyyssuhteita, mutta ennen kaikkea se vahingoittaa sinua. Raivo poikii vain lisää raivoa.

Hyvä veto: vihakirje

Eron jälkeen pintaan voi nousta kaikenlaista kuonaa. Ehkä kestit exältäsi ikävää käytöstä, koska suhteessa on pakko tehdä kompromisseja. Ehkä tajuat vasta eron jälkeen, että tietyt päätökset tehtiin exäsi ehdoilla, että hän määräili, tai että hampaankoloon on jäänyt jotain muuta.

Jos et olisi halunnut erota, kiukun tunteet voivat olla erityisen voimakkaat. Kirjoita exällesi kirje, jossa annat tulla kaiken, niin vihaisesti kuin pystyt. Vuodata kirjeeseen kaikki kiukku ja katkeruus. Älä kuitenkaan lähetä kirjettä! Parasta olisi, jos voisit polttaa sen.

Paras veto: hae keskusteluapua

Suhteen loppuminen on aina kriisi. Jos sinulla on mahdollisuus ja varoja, voi olla hyvä idea jutella ammattiauttajan kanssa. Terveyskeskuksen kautta voit päästä juttelemaan psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa. Seurakunnat tarjoavat ilmaista perheneuvontaa, jonne voi mennä myös yksin. Jos rahaa riittää, voit satsata ratkaisukeskeiseen terapiaan.

Ammattilaiset ovat kouluttautuneet suhdeongelmien asiantuntijoiksi ja he ovat nähneet ja kuulleet vaikka mitä. Päinvastoin kuin ystäville, ammattiauttajalle voit valittaa niin paljon kuin ikinä jaksat. Hän johdattaa sinut uusien oivalluksien pariin.

Puhuminen tekee hyvää kenelle tahansa.

Kun aika on oikea ja menneet muistot ovat jääneet jo taka-alalle voi seuraa hakea Treffit24-palvelusta. Treffeissä on ihmisiä monilla eri taustoilla ja vaikka romanssia ei syttyisikään voit silti löytää hyviä keskustelukumppaneita ja vertaistukeakin. Kerro profiilissasi mitä olet hakemassa ja tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin. Uusi aika koittaa kyllä.

Teksti: Laura Honkasalo ja Treffit24-tiimi

Kuva: Unsplash