Irti exästä

Suhde päättyi, mutta exä kaihertaa edelleen. Kun päästät irti exästäsi, pääset eteenpäin elämässä.

Suhteen loppuminen satuttaa aina, oli sitten kyse lyhyestä tai pitkästä suhteesta. Suhteen loppumisen myötä joudumme hautaamaan tulevaisuuden unelmat ja usein myös luopumaan hyvästä ystävästä. Vaikka exän kanssa pysyisi kavereina, välit eivät ole yhtä läheiset kuin seurustellessa. Särkynyt sydän on todellinen ilmiö – tutkimusten mukaan sydänsurut aiheuttavat fyysistä kipua.

Surressamme eroa emme aina toimi omaksi parhaaksemme. Tsekkaa tästä, mitkä ovat huonoja ja mitkä hyviä vetoja, kun haluaa unohdaa exän ja päästä yli sydänsuruista.

Huono veto: pakonomainen bilettäminen

Kuten ihastuminen ja rakastuminen, myös rakkaussurut sekoittavat pään. Käyttäytyminen ei aina ole järjellistä tai järkevää. Varsinkin silloin, jos on tullut jätetyksi, voi tulla voimakas tarve hakea hyväksyntää. Pohjalla voi olla tarve todistaa exälle, että kelpaa vielä – vaikka ex ei saisi edes koskaan tietää.

Moni ottaa eron jälkeen vastaan kaikki kutsut, käy maanisesti ulkona ja bilettää. Uusien ihmisten huomio voi tuntua sekä hyvältä että pahalta. On kivaa tulla huomatuksi, mutta jos kaipaa entistä kumppaniaan takaisin, huomio voi myös masentaa. Miksi muut huomioivat, mutta exä ei?

Sydänsurujen hoitaminen alkoholilla ei ole koskaan hyvä idea. Alkoholi kiihdyttää mielihyvähormoni dopamiinin eritystä aivoissa. Siksi surullisena aivot vinkkaavat, että juominen voisi olla hyvä homma. Alkoholin tuottama hyvä olo menee kuitenkin nopeasti ohi. Alkoholi huonontaa harkintakykyä ja estää järkevän ajattelun.

Särkynyt sydän vaatii surutyön tekemistä aivan kuten muutkin menetykset. Surutyöhön kuuluu, että aivossa tuntuu kieppuvan miljoona ajatusta samaan aikaan. Miksi suhde meni pieleen? Miksi hän jätti minut? Mikä minussa on vikana? Aivomme tietävät, että alkoholi pysäyttää vaikeiden ajatusten hullunmyllyn hetkeksi. Alkoholi alkaa vaikuttaa ja päätös juoda vain lasillinen viiniä unohtuu. Jos alkoholinkäyttö jatkuu pitempään, toleranssi nousee – alkoholia tarvitaan aina vain enemmän hetkellisen, huolettoman tilan saavuttamiseen.

Bilettämiseen kuuluu myös valvominen. Surutyössä olisi tärkeää pitää kiinni arkirutineeista ja säännöllisestä vuorokausirytmistä. Särkynyt sydän voi aiheuttaa unettomuutta, joko nukahtamisvaikeuksia, aamuöistä heräilyä tai unenlaadun huonontumista. Ja krapulassa, univajeen painaessa surut ovat kahta suurempia.

Hyvä veto: mielihyvää terveillä keinoilla

Mieti muita keinoja kuin alkoholi, joiden avulla dopamiinin eritys vilkastuu. Liikunta on tehokas keino, samoin meditaatio. Lempparimusiikin kuunteleminen kohottaa mielialaa. Dopamiinin eritystä voi avittaa tietyillä ruoka-aineilla, kuten manteleilla, avokadolla ja banaanilla. Hieronta ja muut hyvinvointihoidot auttavat. Probioottien syöminen ravintolisänä saattaa auttaa. Tunnetusti auringonvalo kohottaa mielialaa. Muista liikkua ulkosalla!

Pyri muutenkin elämään terveesti. Ero romuttaa helposti rutiinit. Syö tasapainoisesti ja muista tuoreet kasvikset. Pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä. Vältä tyydyttyneitä rasvoja ja lohtuherkuttelua. Runsas proteiinien syönti saattaa vaikuttaa suotuisasti dopamiinin eritykseen: suosi kanaa ja kalaa.

Monia yksin syöminen masentaa eron jälkeen. Voisitko sopia ystävien kanssa kokkausillan? Koronan myötä videopuhelut ovat tulleet osaksi arkea – voi olla hauska idea syödä yhdessä ystävän kanssa videopuhelun välityksellä. Kun syöt yksin, lupaa itsellesi että pidät itsestäsi hyvää huolta. Olet hyvän aterian arvoinen!

Huono veto: uusi tukka

Naisille tulee usein eron jälkeen halu näyttää exälle ja koko maailmalle, miten upea on. Tyyliä saatetaan muuttaa radikaalisti ja usein varsinkin hiukset saavat kyytiä. Jos exä on rakastanut pitkää tukkaasi, voi tulla houkutus leikata se lyhyeksi. Jotkut päräyttävät räväkällä hiusvärillä. Mieti tarkkaan, hankitko uuden hiustyylin itsesi takia vai kostaakseni exälle. Hiukset kasvavat hitaasti.

Muodonmuutos on hyvä juttu, jos se innostaa kuntoilemaan ja elämään terveellisesti. Rajut laihdutuskuurit eivät kuitenkaan auta hyvinvointiasi, päinvastoin. Muista, että exää tuskin kiinnostaa sinun painosi eron jälkeen. Jos tunnet todella tarvetta painonpudotukseen, muista, että se vie aikaa. Unohda ihmedieetit. Kirjoista, verkkovalmennuksesta tai kunto-ohjaajalta löytyy asiantuntevia neuvoja.

Älä heivaa koko vaatevarastoasi kaatopaikalle. Jos haluat yhtäkkiä muuttaa tyylisi kokonaan, pakkaa vaatteet ensin vintiin. Moni nainen omaksuu särkyneen sydämen seurauksena vamppityylin. Sydänsurujen mentyä ohi saatat ihmetellä, mitä oikein ajattelit.

Hyvä veto: somebänksit

Mieti suhdettasi someen. Jos olet taipuvainen somestalkkaukseen, voi olla hyvä idea poistaa exäsi kaikista sometileistäsi. Jos exäsi ja sinun välillä on someyhteys, sinulle voi tulla myös kiusaus todistella somessa, miten täydellistä elämäsi on, erosta huolimatta. Eron jälkeen haluamme usein käsikirjoittaa eron uusiksi. Jätetylle voi tulla vimma todistaa somessa, että kaikki on täydellistä.

Somekontaktin katkaiseminen exään voi tuntua hyvin vaikealta. Hän on ollut pitkään tärkeä osa päivittäistä elämääsi, joten ajatus, ettet tietäisi hänen elämästään mitään, voi olla pelottava. Someyhteyksien katkaisemista on kuitenkin pelkästään hyötyä. Voit myös pyytää, että yhteiset ystävät eivät jaa sinulle kuvia, joissa pitävät hauskaa exäsi kanssa.

Myös exän numeron poistaminen puhelimesta voi olla hyvä ajatus. Jos retkahdat surun puuskassa soittelemaan exällesi epätoivoisia puheluita, teet haittaa molemmille, mutta varsinkin itsellesi – kännitekstareista puhumattakaan!

Jos toivot, että voisitte olla exän kanssa ystäviä eron jälkeen, anna sille aikaa. Ystävyys onnistuu harvoin heti eron jälkeen. Vaikka ero olisi ollut sopuisa, ota taukoa exästäsi. Siirtyminen rakastavaisista ystäviksi on valtava muutos, joka ei tapahdu hetkessä.

Ensi viikolla jaamme vielä muutaman hyvän vinkin eroa läpikäyvälle. Kun aika tuntuu oikealta, voi juttukaveria ja treffiseuraa hakea Treffit24-palvelusta.

Voit keskustella artikkelista täällä.

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash