Kun deittailu koukuttaa

Nettideittailu on parhaimmillaan kätevä keino etsiä kumppania, mutta pahimmillaan se aiheuttaa riippuvuutta ja ahdistusta.

Entisaikaan nettideittailussa oli helpompi pysyä kohtuudessa kuin nykyään, koska deittipalstat olivat käsillä vain tietokoneella. Harva käytti työaikaa deittipalstan tsekkailuun. Sitten nettideittailu laajeni sovelluksiin ja älypuhelimiin. Nykyään deittipalstaa voi selata syödessä, kuntosalilla ja jopa pöntöllä istuessa. Samalla nettideittailusta on tullut entistä koukuttavampaa. Matchit, tykkäämiset, flirtit ja viestit tuntuvat jännittäviltä ja lupaavilta.

Ei ole väärin käyttää paljon aikaa ja vaivaa deittipalstojen ja -sovellusten selaamiseen, jos se tuntuu kivalta, eikä häiritse jokapäiväistä elämää. Silloin on kyse riippuvuudesta, jos touhu sotkee normaalin elämän. Jos illat kuluvat deittipalstaa selatessa ja pestyt pyykit jäävät koneeseen, tai vilkuilet salaa deittimahdollisuuksia, kun olet ystävän kanssa kahvilla, on hyvä miettiä omaa suhdetta nettideittailuun.

Jatkuva viestien ja profiilien kyttääminen voi aiheuttaa ahdistusta ja jopa univaikeuksia. Keskittymiskyky huonontuu ja olo on levoton. Jos olet jo valmiiksi yksinäinen tai masentunut, nettideittailu voi pahentaa kielteisiä tuntemuksia. Pettymyksiä tulee vastaan varmasti, eikä nettideittailu ole paras keino poistaa yksinäisyyden tuntemuksia.

Itsetunto vaaravyöhykkeellä

Mitä enemmän vietät aikaa deittipalstoilla ja -sovelluksissa, sitä suurempi todennäköisyys sinulla on saada kolhuja itseluottamukseen. Jos kohtaat ihmisiä vähemmän oikeassa elämässä kuin netissä, itsetuntosi voi tulla riippuvaiseksi deittipalstasta. Pahimmillaan parinetsintä netissä on raakaa peliä. Kun toista ei ole oikeasti tavannut, hänet on helpompi heittää menemään ja siirtyä seuraavaan ehdokkaaseen. Moni joutuu kokemaan sen, että pitkän, lupaavan viestittelyn jälkeen toinen vain katoaa. Tai että lupauksista huolimatta tapaaminen oikeassa elämässä ei koskaan tapahdu.

Myös ilkeily on netissä helpompaa kuin oikeassa elämässä. Harva huutelee muille kassajonossa, että olet ruma ja lihava, mutta netissä sitä tehdään jatkuvasti. Vaikka tietäisi järjellä, että ilkeilijällä on itsellään paha olla, ikävät kommentit voivat silti nakertaa itsetuntoa. Ikävä kyllä, moni jää netissä ilman vastausta, vaikka aloittaisi keskustelun kuinka myönteisesti. Se voi tuntua melkein samalta kuin se, että yrittää aloittaa keskustelun baaritiskillä ja toinen kääntää selkänsä.

Jos jää jatkuvasti ilman vastausta keskustelunaloituksiin, eikä kukaan tunnu kiinnostuvan, itsetunto voi kärsiä, vaikka kaikki tapahtuisi vain virtuaalisesti. Muista, että vastapuoli ei välttämättä edes ota touhua kovin vakavasti. Joillekin deittipalsta on vaihtoehto pelaamiselle.

Tasapaino vaarassa

Älypuhelinten ja sovellusten myötä virtuaalielämämme on entistä hektisempää. Puhelinta selaillaan kassajonossa ja bussipysäkillä. Samalla moni odottaa, että yhteydenpitokin olisi nopeatempoista. Kun kiinnostava tyyppi ei vastaa pariin tuntiin, alkaa ahdistaa. Toisaalta virtuaalinen viestien vaihto voi antaa valheellisen läheisyyden tunteen. Odotukset kohoavat pilviin ja kun tapaamisessa ei olekaan kemiaa, mieliala romahtaa. Seuraavassa hetkessä taas ilostuu, kun lupaava tyyppi vastaa flirttiin.

Ehkä löydät netistä kiinnostavan oloisen henkilön, kirjoittelette kaikesta maan ja taivaan välillä – kunnes toinen yhtäkkiä siirtyy eteenpäin tai poistaa profiilinsa muuten vain. Nettideittipalstan hyvä puoli on, että verkossa sosiaalista fobiaa potevankin on helppo lähestyä muita. Huono puoli taas on, että sosiaalista fobiaa potevat eivät välttämättä uskalla koskaan tavata. Kiva kirjoittelija voi myös olla varattu, joka ei halua pettää, mutta kaipaa kuuntelijaa. Silti pelissä voi olla aitoja tunteita.

Nykyajan nopeatempoinen virtuaalielämä ja puhelimen suoltamat viestit voivat tutkimusten mukaan aiheuttaa jo itsessään ahdistusta. Jos puhelinta selaa juuri ennen nukkumaan menoa, unen laatu heikkenee. Huonosti nukuttu yö taas pahentaa ahdistusta.

Nettideittikoukku on aiheena myös ensi viikolla. Deittikoukkuja mieluummin suosittelemme löytämään sen oikean kumppanin Treffit24-palvelusta ja lopettamaan deittailun kokonaan 🙂

Voit keskustella artikkelista täällä!

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash