Treffiseuraksi samanlainen persoonallistyyppi – kannattaako se?

Verkossa vilisee persoonallisuustestejä. Kun oma persoonallisuustyyppi on selvillä, aletaan etsiä samanlaista kumppania. Mutta sopiiko introvertille aina introvertti vai viehättävätkö vastakohdat, kuten vanha sanonta kuuluu? Ja voiko testeihin luottaa?

Pariskunta, joilla on erilainen persoonallisuustyyppi heittämässä ylävitosia.

Tunnetuin persoonallisuustesti on Myers-Briggs-tyyppi-indikaattori. Kuten lukuisat testit, sekin on kehitetty Yhdysvalloissa. Testiä on muokattu ja päivitetty vuosikymmenien varrella. Silti se ei vakuuta kaikkia ihmistieteiden ammattilaisiakaan. Myers-Briggs on kuitenkin supersuosittu ja monenlaiset nettitestit pohjaavat siihen.

Myers-Briggs -testiin uskovat laittavat deittiprofiiliinsa kirjainlyhenteitä, joita testistä saa tulokseksi, esimerkiksi INFP tai ENTP. Vaikka olisit kovin innostunut Myers-Briggs -tuloksistasi, mieti kaksi kertaa, ennen kuin täytät profiilisi kirjainlyhenteillä, sillä ne voivat vaikuttaa muiden silmissä salakieleltä.

Persoonallisuustyyppi: intro vai ekstro?

On helppo ajatella, että oman persoonallisuustyypin voi määrittää itsekin. Jos viihtyy omissa oloissaan ja tekee mielellään itsenäistä työtä, on helppo päätellä olevansa introvertti, eli sisäänpäin kääntynyt persoonallisuus.

Hätäiset päätelmät voivat kuitenkin johtaa hakoteille. Moni introvertiksi itsensä määritellyt päättelee, ettei tulisi ekstrovertin eli ulospäin suuntautuneen persoonan kanssa toimeen. Tosiasiassa meissä on kaikissa sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä. Sosiaalinen, vilkas ihminen saattaa olla pinnan alla taipuvainen introverttiyteen, eikä kukaan ole ekstrovertti ihan kaikissa tilanteissa.

Tosiasiassa meissä on kaikissa sekä introvertin että ekstrovertin piirteitä.

Väliin jää vielä ambivertti. Ambivertit tykkäävät työskennellä yhtä hyvin yksin kuin ryhmässä. He tarvitsevat yksinoloa ja latautumista, mutta viihtyvät myös seuran keskipisteenä. He tarvitsevat yksinoloa – mutta sitä ei saa olla liikaa.

Useimmat ihmiset ovat sekoitus kaikkea kolmea tyyppiä.

Vastakohtien viehätys

Nimilappuja tärkeämpää onkin tunnistaa, millainen seurustelu sinulle sopii. Tarvitsetko myös omaa aikaa ja yksinoloa, vai haluatko viettää kaiken vapaa-aikasi kumppanin kanssa? Onko sinulle tärkeää harrastaa yhdessä, vai tykkäätkö siitä, että molemmilla on omat puuhansa? Oletko kova menemään vai viihdytkö kotona? Aiheuttaako täysi kalenteri sinulle innostuneen olon vai stressiä?

Entä se vanha viisaus, jonka mukaan vastakohdat vetävät toisiaan puoleensa? Psykologien mukaan uuteen ihmiseen tutustuessa saatamme helposti viehättyä siitä, että toinen on samanlainen, mutta suhteen edetessä huomaamme ihailevamme toisessa piirteitä, jotka ovat vastakkaisia omiin piirteisiimme nähden. Ihmissuhteet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä, etukäteen ei voi ennustaa, millaisten persoonallisuuksien suhde kestää. Parhaimmillaan vastakkaiset luonteet täydentävät toisiaan, pahimmillaan luonteiden erilaisuus aiheuttaa jatkuvia ristiriitoja.

Psykologien mukaan uuteen ihmiseen tutustuessa saatamme helposti viehättyä siitä, että toinen on samanlainen, mutta suhteen edetessä huomaamme ihailevamme toisessa piirteitä, jotka ovat vastakkaisia omiin piirteisiimme nähden.

Samankaltaisuus ei takaa onnea ja auvoa. Jos kumppani on hyvin samanlainen luonteeltaan, hän voi pitemmän päälle tuntua tylsältä, vaikka alussa samanmielisyys viehättäisi. Ihminen, joka haluaa järjestellä ja aikatauluttaa elämäänsä, voi viihtyä hyvin rennomman kumppanin kanssa, koska saa itsekin luvan ottaa vähän rennommin. Voi olla, että jopa tiedostamattamme toivomme, että kumppanin hyviä piirteitä siirtyy meihin!

Persoonallisuustyyppi voi olla avuksi itselle, mutta muista tasapaino

Hyvä lähtökohta suhteelle on, että kuviossa on yhteisiä kiinnostuksen kohteita sekä vastakkaisia ominaisuuksia. Totuus kuitenkin on, että on mahdotonta etukäteen määritellä, kenen kanssa treffeille kannattaa mennä. Yhdysvalloissa on jopa deittipalveluita, jotka parittavat ihmisiä persoonallisuustyypin pohjalta, mutta sekään ei takaa täydellistä suhdetta. Jos rakkauden roihahtaminen voitaisiin varmistaa nettitesteillä, turhia treffejä ei olisi olemassakaan!

Netin persoonallisuustestien pohjalta ei kannata määritellä kovin tarkkaan sitä, millaisten tyyppien kanssa suostuu treffeille, mutta ne ovat hyvä työkalu omaan itseen tutustumisessa. Moni on saanut apua myös tunnelukkotestistä. Testitulosten perusteella voi miettiä omaa käyttäytymistä ihmissuhteissa sekä selviytymiskeinoja. Tunnelukoista on kirjoitettu useita kirjoja.

Oletko jo hypännyt treffiseuraa etsivien joukkoon kotimaiseen Treffit24-palveluun? Tule ihmeessä tutustumaan muihin – vaikkapa omaa persoonallisuustyyppiäsi apuna käyttäen!

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Canva