Älä jää suhdenormien vangiksi

Isovanhempien nuoruudessa parisuhteelle oli tasan yksi malli, mutta nykyään on vapaus valita. Sopisiko sinullekin vaihtoehtoinen suhdemalli?

Entisaikaan oli yhteiskunnallisena normina perustaa ydinperhe ja rakentaa omakotitalo. Viime vuosikymmenenä parisuhdenormit ovat mullistuneet ja hyvä niin. Kenenkään ei enää tarvitse pakottaa itseään muottiin, johon ei mahdu – ainakaan, jos itse tietää, mitä haluaa.

Tärkeintä on, että tuntee itsensä ja tietää, millainen suhde itselle sopii. Sopiva suhdemalli voi vaihdella iän ja elämäntilanteen mukaan. Nuorena erilliset kodit voivat olla hyvä ratkaisu, vanhemmuuden myötä taas yhdessä asuminen saattaa osoittautua käteväksi. Kaikki eronneet vanhemmat eivät halua uusperhettä ja avioparikin voi nykyään pitää omat kodit.

Kenenkään ei kuitenkaan pitäisi pakottaa itseään uudentyyppiseen tai vaihtoehtoiseen parisuhdemalliin. Vaikka uteliaisuus kutkuttaisi voi olla, että sinulle sopii vain perinteinen yksiavioinen suhde, jossa asutaan yhdessä. Moni vaihtoehtoinen suhdemuoto vaatii hyvää itseluottamusta. Myös luottamuksen kumppaniin on oltava vahva. Jos taustalla on hylkäämisen kokemuksia, vaihtoehtoinen suhde saattaa olla vaikea. Varsinkin vapaassa suhteessa pelisäännöt pitää sopia tarkkaan.

Normeja rikkova suhdemuoto on hyväksyttävä silloin, jos se sopii kaikille osapuolille ja kaikki saavat suhteesta sen, mitä haluavat. Jos toiselle riittää etäsuhde, mutta toinen haluaisi olla koko ajan yhdessä, kahnausta tulee varmasti. Monilta sydänsuruilta voi välttyä kun selvittää itselleen, mitä aidosti haluaa.

Suhteita laidasta laitaan

Suhdemuotojen kirjo on nykyään laaja. Etäsuhteessa toinen voi asua jopa toisella puolella maapalloa. Onpa sellaisiakin seurustelusuhteita, joissa ei ole koskaan tavattu – seurustelu hoituu tietokoneen välityksellä. Etäsuhteessa voidaan olla jopa naimisissa, mutta asutaan eri asunnoissa tai eri paikkakunnilla. Jotkut etäsuhteessa olevat viettävät illat yhdessä videopuhelun välityksellä, toisille riittää tapaaminen viikonloppuisin. Toiset asuvat vaikkapa työn takia eri paikkakunnilla, mutta jossain vaiheessa on tarkoitus muuttaa yhteen.

Polyamorisessa suhteessa rakkautta jaetaan monen ihmisen kesken. Polyamorisista suhteista on loputtomasti erilaisia versioita, myös asumisjärjestelyt vaihtelevat. Yhdellä ihmisellä voi olla kaksi rakastettua, jotka saattavat olla kavereita keskenään. Porukka voi olla isompikin ja seksiä harrastetaan ristiin rastiin. Toiset taas ovat naimisissa, mutta heillä on muitakin rakastettuja kuin oma puoliso. Polymorinen suhde vaatii kaikilta osapuolilta paljon joustoa. Se ei sovi ihmisille, joilla on taipumusta mustasukkaisuuteen. Myös epävarmuus ja huono itsetunto voivat vaikeuttaa polyamorisessa suhteessa elämistä.

Vapaassa suhteessa ollaan yhdessä, mutta molemmilla tai toisella on vapaus tapailla muita ja harrastaa seksiä suhteen ulkopuolella. Aisankannattaja eli aisuri (joka on yleensä mies) kiihottuu siitä, että kumppani ”käy vieraissa” ja kertoo kaiken yksityiskohtia myöten kotona. Tai voi olla, että paria pitää yhdessä syvä rakkaus, mutta toinen ei voi harrastaa seksiä vaikkapa sairauden takia. Jotkut sallivat suhteen ulkopuolisen sekstailun, kunhan heidän ei tarvitse tietää siitä.

Lienee selvää, mikä on panokaveri. Miesten on hyvä muistaa, että useimmille naisille ei käy panokaveriksi kuka tahansa. Naisille on tärkeää, että vakituinen seksiseuralainen on kaveri – että hänen kanssaan voi myös jutella, vaikka syvempää sitoutumista ei olisikaan.

Yksisarvissuhde (unicorn) tarkoittaa suhdetta, jossa lesbo/bi-nainen seurustelee heteropariskunnan kanssa ja seksiä harrastetaan yhdessä. Jotkut saattavat jopa asua kolmen kimpassa.

Kumppanuusvanhemmuudessa voidaan jopa asua yhdessä, mutta vain kavereina, jotka kasvattavat yhdessä lapsia. Kumppanuusvanhemmilla ei usein ole koskaan edes ollut suhdetta, vaan lapsi on hankittu alunperinkin kaverin kanssa.

Suhdemalleja pohditaan myös ensi viikon jutussa. Jatkoa siis luvassa! Oli mielessäsi millainen suhdemalli hyvänsä, kumppanin voit löytää Treffit24-palvelusta.

Keskustele artikkelista täällä!

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Unsplash