Osa 1: Miten sinkkuvanhemmilta onnistuu deittailu?

Treffeillä käyminen vaatii erilaisia järjestelyjä, kun kuvioissa on lapsia. Myös sinkkuvanhemman itsetunto voi kaivata vahvistusruisketta.

Lapsiperheiden vanhempien erot ovat yleistyneet. Jotkut parit eivät koskaan asu yhdessä, vaikka tulee lapsia, ja jotkut hankkivat lapsen itsenäisesti. Harva on kuitenkaan valmis odottamaan parikymmentä vuotta, että lapset muuttavat omilleen ennen kun rupeaa seurustelemaan.

Deittailua aloittelevat sinkkuvanhemmat miettivät usein, kannattaako deittipalstalla heti paljastaa, että paketissa on mukana lapsia. Kyllä kannattaa. Entä jos kohtaisit jonkun ihanan, suhde etenisi, mutta hän ei tietäisi, että sinulla on lapsia? Niin suuren asian salaaminen olisi kieroa.

On tärkeää, ettet suhtaudu itseesi vähättelevästi. Älä sano, että mukana tulee ylimääräistä lastia, siis lapset. Sano sen sijaan, että bonuksena ihanat lapset ja puistofutista! On tärkeää, että lähdet liikkeelle myönteisellä asenteella. Jos suhtaudut lapsiisi esteenä, toinenkin osapuoli saattaa nähdä tilanteessa vain vaikeuksia.

Lapsellinen vai lapseton?

Ei ole kaikenkattavaa sääntöä sille, onko sinkkuvanhemman viisaampaa deittailla ihmisiä, joilla on omia lapsia, vai myös lapsettomia. Joiltain lapsettomilta löytyy ymmärrystä lapsiperheen paineille, toisilta ei. Lapsettoman etuna on, että hän päättää menoistaan itse. Toisen sinkkuvanhemman kanssa vaaditaan enemmän aikataulujen vekslausta. Kasvatusperiaatteet saattavat olla erilaiset, eivätkä lapset välttämättä tule helposti toimeen toistensa kanssa. Jos lapset ovat eri-ikäisiä, heillä voi olla erilaiset tarpeet arjenkin tasolla.

Sinkkuvanhempien elämäntilanteet vaihtelevat. Jos innokkaat isovanhemmat asuvat lähellä, lastenhoitoapua on saatavilla helposti. Jos mitään tukiverkostoa ei ole, tapaamisia voi olla pulmallisempaa järjestää. Joissain perheissä isosisarukset voivat toimia hetken lapsenvahtina. Jos tunnet muita sinkkuvanhempia, mieti, voisitteko hoitaa toistenne lapsia vuorotellen niin että toinen pääsee treffeille.

Jos toinen osapuoli on lapseton, hänelle jää suhteessa myös omaa aikaa. Hän ehtii harrastaa ja tavata kavereita silloin kun sinulla on kiireitä lasten kanssa. Jos deittipalstalla kohtaamasi lapseton ihminen kaipaa hyvin tiivistä yhdessäoloa, elämäntilanteenne ovat liian erilaiset ja kannattaa siirtyä eteenpäin.

Mitä minä haluan?

Moni ajattelee eron jälkeen, että on pakko saada uusi seurustelusuhde. Onko se kuitenkaan sitä, mitä oikeasti haluat? Mieti, millaiseen tapailuun voimavarasi riittävät. Jos lapset ovat pieniä ja tavallinen arki haastavaa, seurustelupaineista voi tulla yksi stressin aihe lisää. Jo muutaman vuoden kuluttua, lasten hieman kasvettua, tilanne voi olla toinen.

Olisiko sellainen suhde helpompi, jossa ei sitouduta täysillä? Arkea voi piristää, jos vain deittailee kevyesti ja tekee kivoja juttuja mukavan ihmisen kanssa. Jotkut tapailevat pelkän seksin merkeissä. Joskus voi olla paras ratkaisu lykätä seurustelu-unelmia muutamalla vuodella ja keskittyä pyörittämään sinkkuvanhemman arkea.

Jos todella haluat löytää seurustelukumppanin, sinun pitää raivata sille aikaa ja olla motivoitunut. Deittailu voi vaatia myös rahallista panosta, jos sukulaisista ei löydy lastenhoitoapua. Deittailu vaatii viitseliäisyyttä. Jos aiot oikeasti panostaa deittailuun, et voi jäädä lapsettomana iltana sohvalle röhnöttämään. Voit koettaa ajatella deittailua harrastuksena ja omana aikana.

Kirjavia kuvioita

Valtaosa eronneista hoitaa lapset vuoroviikkosysteemillä niin että lapset vaihtavat kotia. On muitakin järjestelyjä: lapset saattavat asua samassa kodissa ja vanhemmat viettää siellä vuoroviikot. Joissakin perheissä etävanhempi viettää lasten kanssa joka toisen viikonlopun, joissain perheissä tapaamiset sovitaan joustavasti vaikkapa toisen vanhemman matka- tai vuorotyön mukaan. Leskillä ja totaaliyksinhuoltajilla on lapset kaiken aikaa.

Kuvioissa voi olla hankala eksä, joka ei halua joustaa. Hän voi olla mustasukkainen eksänsä uudesta kumppanista. Paineita voi tulla siitäkin, jos lapset harrastavat tavoitteellisesti. Jos matseja ja turnauksia on muilla paikkakunnilla harva se viikonloppu, kiinteä seurustelu on vaikeaa. Erityislasten vanhemmilla on myös erityiset haasteet.

Joskus lapset asuvat ulkomailla ja käyvät Suomessa lomilla. Silloin jokainen loma on varattava lasten ehdoilla elämiseen. Tai toisinpäin: lapset viettävät loma-ajan ulkomailla asuvan vanhemman luona, mutta ovat muun ajan Suomessa.

Jos kiinnostava tyyppi osuu kohdalle, mieti realistisesti miten paljon arkiset järjestelysi joustavat ja miten saat sovitettua seurustelun arkeesi. Mikä vain seurustelukuvio käy, kunhan molemmat ovat tyytyväisiä. Ristiriitaiset toiveet ja tarpeet aiheuttavat suhteessa nopeasti kahnausta ja jopa sydänsuruja.

Sinkkuvanhemmuuden pohdiskelu jatkuu vielä seuraavassa osassa! Jutun ensimmäisestä osasta voit keskustella täällä.

Sinkkuvanhempia löytyy myös Treffit24-palvelusta, luo profiili ja lähde tutustumaan!

Teksti: Laura Honkasalo

Kuva: Pexels